Finanse Telewizji Polsat  |  Z TVP do TV Republika. Był pierwszym Polakiem w USA bez wizy w "Wiadomościach"  |  Pięć agencji w przetargu PKO BP  |  Wycena akcji Agory  |  Grupa TVP straciła  |  Naziemna Antena HD zwiększa  |  Finałowy sezon serialu "Szadź"  |  Grupa Gemius  |  Naziemny ViDoc TV chce poszerzyć zasięg  |  Wydawca "Gazety Olsztyńskiej"  |  Drugi sezon "Zatoki szpiegów"  |  "Królowie" w ramówce TVP  |  Grey Group i Artegence z kontraktem  |  Publicis będzie zarządzać  |  Change Serviceplan wprowadza  |  Szef Axel Springer rozmawia na temat podziału firmy  |  Australia pod groźbą kar będzie wymagać aktywnej walki z dezinformacją  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: technologie

Dział: TECHNOLOGIE

Dodano: Lipiec 02, 2024

Meta pozwana za dyskryminowanie pracowników z USA. "Poważny problem"

Meta promowała pracowników z zagranicy, którym można zaproponować niższe wynagrodzenie (screen: YouTube/Duban Acuña)

Amerykański sąd apelacyjny wznowił pozew zbiorowy przeciwko Meta Platforms. Przedmiotem złożenia pozwu była odmowa zatrudnienia inżyniera oprogramowania, ponieważ koncern wolał oferować pracę osobom z zagranicy, którym można zaproponować niższe wynagrodzenie.

Okręgowy Sąd Apelacyjny Stanów Zjednoczonych z siedzibą w San Francisco uznał, że prawo z czasów wojny secesyjnej zabraniające dyskryminacji w umowach ze względu na bycie cudzoziemcem rozszerza się na uprzedzenia wobec obywateli USA.

"Uprzedzenia problemem w branży technologicznej"

Decyzja ta uchyla postanowienie kalifornijskiego sędziego federalnego o oddaleniu pozwu Purushothamana Rajarama, naturalizowanego obywatela USA. Rajaram stoi na czele pozwu, reprezentując tysiące pracowników.

Czytaj też: Meta wstrzymuje wprowadzanie modeli AI w Europie. "Jesteśmy rozczarowani"

Daniel Low, prawnik Rajaramy powiedział, że uprzedzenia wobec obywateli USA są poważnym problemem w branży technologicznej.

"Oczekujemy, że to orzeczenie doprowadzi do większej liczby procesów sądowych mających na celu położenie kresu takiej dyskryminacji" – Low napisał w e-mailu. Ustawa o prawach obywatelskich z 1866 roku zapewnia obywatelom USA ochronę przed dyskryminacją przy zatrudnianiu.

W zeszłym roku Apple zgodził się zapłacić 25 mln dol. w ramach rozstrzygnięcia pozwu rządu USA, w którym zarzucono technologicznemu gigantowi nielegalne faworyzowanie pracowników-imigrantów w stosunku do obywateli USA i posiadaczy zielonej karty. Firma zaprzeczała, jakoby dopuściła się nieprawidłowości.

Czytaj też: Apple rozmawia z Meta o połączeniu sztucznych inteligencji. Zmiany na rynku?

(MAC, 02.07.2024)