Dział: PRASA

Dodano: Październik 18, 2024

Feminoteka żąda od Agory wycofania ze sprzedaży książki Głuchowskiego i Aksamit

O metodach Piotra Głuchowskiego "Press" pisał w majowo-czerwcowym wydaniu (screen: Press.pl)

Fundacja Feminoteka i 21 innych organizacji kobiecych w reakcji na tekst w magazynie "Press" wystosowały list do redaktorów naczelnych "Gazety Wyborczej" i władz Agory odnoszący się do publikacji Piotra Głuchowskiego i Bożeny Aksamit, uznając, że zawierały one treści zmyślone.

Organizacje domagają się "wycofania z obiegu publikacji zawierających nieprawdziwe informacje" oraz szkolenia dla dziennikarzy i redaktorów "w zakresie etyki pracy z osobami doświadczającymi przemocy". W artykułach i książce zostały przedstawione przestępstwa pedofilii oraz przemocy seksualnej dokonywane przez Krystiana W., pseudonim "Krystek".

Jak czytamy w liście: "Piotr Głuchowski nie kryje, że »Zatoka Świń« (książka - red.) jest reportażem fabularyzowanym, jednak deklarowane przez niego zmiany w narracji miały dotyczyć drobnych szczegółów i kolejności zdarzeń, w celu zapewnienia bezpieczeństwa bohaterkom tekstu, a nie polegać na zmyślaniu okoliczności wydarzeń oraz wypowiedzi i motywacji bohaterek".

Autorki listu dodają, że Głuchowski i Aksamit nie tylko złamali zasadę prawdy, wymienianą w Karcie Etycznej Mediów, ale złamali ją wobec osób, które doświadczyły brutalnej przemocy seksualnej, narażając je na dodatkową krzywdę w stopniu, który może zaważyć na całym ich dalszym życiu.

"Postępowanie [...] Piotra Głuchowskiego, nie tylko nie chroniło należycie bohaterek jego »reportażu«, ale aktywnie naraziło je na poważne szkody psychiczne. Taka sytuacja jest niedopuszczalna i musi się spotkać z reakcją i wyciągnięciem konsekwencji wobec sprawcy" - czytamy.

- Nie otrzymałem jeszcze żadnego listu. Nie chciałbym odnosić się do treści, których nie znam. Jeżeli go dostanę - odniosę się - mówi "Presserwisowi" Bartosz T. Wieliński, zastępca redaktora naczelnego "Gazety Wyborczej".

Artykuł Mariusza Kowalczyka "Metoda Głuchowskiego" ukazał się w "Press" 05-06/2024. W całości dostępny jest w serwisie Press.pl

(PAR, 18.10.2024)