Redaktorka naczelna "Telemagazynu" w Polska Press  |  Nagrody KTR przyznane  |  TVP ABC z minimalną przewagą  |  Zmiany w emisji serialu "Piłkarki. Dziewczyny z boiska" w TTV  |  Wydawca porannego programu Radia Złote Przeboje  |  Zestawienie miesięczników poradnikowych  |  Serwis VoD 35mm.online WFDiF będzie częściowo płatny  |  OMD Group wygrywa przetarg  |  Fabryka Komunikacji Społecznej przeprowadzi kampanię  |  Grow Now otwiera biuro  |  Agencje biorące udział w przetargu Ministerstwa Cyfryzacji  |  Disney zdobył 57 wyróżnień Creative Emmys. Triumf "Szoguna"  |  Durow wprowadza zmiany w Telegramie. Znikają niektóre funkcje  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 33 newsy ze świata mediów i reklamy  |  Od początku września w kioskach także nowy numer magazynu "Press"  |  Kliknij tutaj, by zobaczyć zapowiedź nowego numeru. Parafianowicz, sylwetka Piętki, czy Mróz pisze sam? Polecamy!  |

Temat: technologie

Dział: TECHNOLOGIE

Dodano: Wrzesień 10, 2024

Fala obelg trafia do brytyjskich polityków na platformie X. Rasistowskie ataki

Burmistrz Londynu Sadiq Khan stwierdził, że brytyjska ustawa o bezpieczeństwie w internecie, która obejmuje nowe przestępstwa komunikacyjne, "nie spełnia swojego zadania" (screen: YouTube/Sky News)

Jedno z najbardziej kompleksowych badań w Wielkiej Brytanii dotyczące nadużyć w polityce w internecie wykazało, że najbardziej znani tamtejsi politycy w okresie wyborów zostali zalani falą obraźliwych wiadomości. Rishi Sunak, Keir Starmer, Diane Abbott, Suella Braverman i Sadiq Khan w serwisie X otrzymali łącznie 85 tys. takich postów.

Badacze z Uniwersytetu w Sheffield początkowo przyjrzeli się obraźliwym wpisom skierowanym do 14 polityków, a następnie zawęzili uwagę do pięciu najczęściej atakowanych. Ponad 6 proc. wszystkich odpowiedzi udzielonych Sunakowi, Starmerowi, Abbottowi, Braverman i Khanowi w okresie od 1 maja do 30 lipca miało wyraźnie obraźliwy charakter. W większości przypadków ci politycy otrzymali pierwszą obraźliwą odpowiedź w ciągu jednej do dwóch minut od opublikowania postu na X, co według badaczy nastąpiło "niezwykle szybko".

Sunak, Khan i Abbott ofiarami rasistowskich ataków

W badaniu opisywanym przez "The Guardian" monitorowano szereg obraźliwych wiadomości, od "łagodniejszych" postów piętnujących polityków jako kłamców po poważniejsze nadużycia, w tym ataki osobiste oraz rasistowskie i seksistowskie obelgi.

Czytaj też: Instagram nie usuwa komentarzy obrażających polityczki. "Przeanalizujemy raport"

Ponad 8 tys. wiadomości skierowanych do pięciu polityków zawierało słowo "kłamca", 3 tys. "pizda" i 2 tys. słowo "przestępca". Prawie 20 proc. wpisów miało charakter wyraźnie seksistowski, mizoginiczny lub o charakterze jednoznacznie seksualnym.

Z przykładów wskazanych przez badaczy wynika, że Sunak, Khan, Abbott i Braverman byli ofiarami rasistowskich ataków. W tym stwierdzeń takich, jak "wracajcie tam, skąd przybyliście".

W czerwcu, gdy kampania wyborcza była w pełnym rozkwicie, wyraźnie wzrosła ogólna liczba nadużyć. Znaczące wzrosty miały miejsce w dniach poprzedzających dzień wyborów przypadający na 4 lipca oraz na początku czerwca, po pierwszej telewizyjnej debacie pomiędzy Sunakiem a Starmerem oraz 80. rocznicy obchodów D-day.

"Przedstawiciele mniejszości rasowych potrzebują zbroi"

Burmistrz Londynu Sadiq Khan stwierdził, że brytyjska ustawa o bezpieczeństwie w internecie, która obejmuje nowe przestępstwa komunikacyjne, "nie spełnia swojego zadania".

Czytaj też: Amerykańscy wyborcy celem chińskiej dezinformacji w social mediach

"Nasza analiza pokazuje bardzo wyraźnie, w jaki sposób ludzie dają upust swojej złości z powodu wydarzeń na świecie, takich jak wojna Izrael-Hamas, atakując polityków, aby znaleźć winnego. To samo widzieliśmy podczas pandemii i wydarzeń takich jak ataki terrorystyczne" – stwierdzili badacze z Sheffield.

Press

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Sheffield obejmuje okres od 1 maja do 30 lipca br. (screen: Theguardian.com)

"Sama liczba i siła rasistowskich komentarzy pod adresem polityków jest przerażająca w rzekomo tolerancyjnym kraju, takim jak Wielka Brytania. Choć każdy polityk musi mieć grubą skórę, przedstawiciele mniejszości rasowych naprawdę potrzebują zbroi, aby przetrwać zaciekłe ataki ze strony tych, którzy nie popierają ich poglądów".

Czytaj też: X TV to pomysł Elona Muska na nową jakość w streamingu. Ale nie ma wielkich szans

(MAC, 10.09.2024)