Temat: social media

Dział: TECHNOLOGIE

Dodano: Sierpień 24, 2024

Instagram nie usuwa komentarzy obrażających polityczki. "Przeanalizujemy raport"

Kamala Harris jest na szczycie listy obrażanych. Instagram nie usunął 93 proc. takich komentarzy (fot. Wikimedia Commons)

Z raportu organizacji non-profit Center for Countering Digital Hate wynika, że Instagram nie usuwa obraźliwych komentarzy skierowanych pod adresem polityczek, które są potencjalnymi kandydatkami w wyborach w USA w 2024 roku.

W raporcie przeanalizowano ponad pół miliona komentarzy dotyczących pięciu przedstawicielek Partii Demokratycznej i pięciu Partii Republikańskiej. W tym senator Elizabeth Warren, byłej spikerki Izby Reprezentantów Nancy Pelosi, wiceprezydentki i kandydatki na prezydenta Kamali Harris, senator Marshy Blackburn i Marjorie Taylor Greene.

Czytaj też: Google może zostać podzielone. Rozważa to Departament Sprawiedliwości USA

CCDH oznaczyła ponad 20 tys. komentarzy jako „toksyczne”, przy czym 1000 z nich zawierało seksistowskie i rasistowskie obelgi, a także groźby śmierci i gwałtu. Instagram pozostawił 93 proc. szkodliwych komentarzy nawet po oznaczeniu, że złamały one standardy platformy.

W odpowiedzi na raport koncern Meta Platforms stwierdził, że posiada narzędzia umożliwiające użytkownikom kontrolowanie komentarzy pod ich postami, w tym filtrowanie obraźliwych treści, wyrażeń i emoji.

„Przeanalizujemy raport CCDH i podejmiemy działania w przypadku wszelkich treści naruszających nasze zasady” – powiedziała Cindy Southworth, dyrektorka ds. bezpieczeństwa kobiet w Meta.

Czytaj też: Rosyjscy hakerzy prowadzą globalną kampanię phisingową przeciwko krytykom Kremla

(MAC, 24.08.2024)