UOKiK nie zajmie się wnioskiem  |  Srebro i dwa brązy polskich agencji  |  Zastępczyni dyrektora TVP Sport  |  Oglądalność trasy "Lata z Radiem i Telewizją Polską"  |  Zespół podcastowy Tok FM  |  Zestawienie kanałów lifestylowych  |  Eska Wrocław na kolejnej częstotliwości  |  Asta-Net z Piły podnosi wybranym klientom ceny  |  Osiem wniosków na częstotliwość radiową  |  Radio Łódź powróciło z odrębnym porankiem  |  Radio Eska z internetowym programem  |  TVP z przetargiem  |  OOH.pl wygrywa  |  Lidl oficjalnym partnerem  |  Właściciel TikToka występuje o 9,5 mld dol. pożyczki  |  Brazylia podtrzymuje decyzję o blokadzie platformy X  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś aż 48 newsów ze świata mediów i reklamy  |  Od początku września w kioskach także nowy numer magazynu "Press"  |  Kliknij tutaj, by zobaczyć zapowiedź nowego numeru. Parafianowicz, sylwetka Piętki, czy Mróz pisze sam? Polecamy!  |

Temat: internet

Dział: INTERNET

Dodano: Wrzesień 04, 2024

PAP Biznes wchłonął Infostrefę. Została przeniesiona pod brand główny

Polska Agencja Prasowa zdecydowała o wchłonięciu serwisu Infostera.com przez Biznes.pap.pl (screen: Biznes.pap.pl)

Polska Agencja Prasowa zdecydowała o włączeniu serwisu Infostrefa.com do bezpłatnego portalu PAP Biznes. Redaktor naczelny portalu Piotr Rożek zapewnia, że zmianę wymusiły prace nad modernizacją serwisu. – Infostrefa uruchamiana w latach 2008-2009 była przestarzała technologicznie. Nie można jej było wyposażyć w nowe funkcjonalności – tłumaczy "Presserwisowi".

– Dlatego zdecydowaliśmy się na jej zamknięcie. A ściśle na przeniesienie jej pod adres naszego głównego brandu – PAP Biznes. Dotychczas treści prezentowane na Infostrefie i w otwartym serwisie PAP Biznes były niemal tożsame, z czego wielu użytkowników nie zdawało sobie sprawy. Wielu nie wiedziało też, że Infostrefa to serwis PAP Biznes – mówi Piotr Rożek.

Czytaj też: Były rzecznik MSZ Łukasz Jasina pisał Holeckiej pytania do rozmowy w TVP z ministrem

Użytkownicy, którzy chcieli odwiedzić serwis Infostrefa.com, są automatycznie przekierowywani na Biznes.pap.pl. Infostrefę można było zobaczyć jedynie w narzędziach archiwizujących witryny internetowe.

"Hej, @PAPBiznes jaki jest status odnośnie Infosfery?" – pytał na profilu X Kamil Sochanek. "Zamknięta na dobre i domena Biznes.pap.pl będzie stałym zamiennikiem? Jeśli to słaba zmiana z perspektywy inwestora, brakuje wielu kluczowych funkcjonalności" – dodał Sochanek.

Redaktor naczelny PAP Biznes zapewnia, że wcielenie Infostrefy do PAP Biznes to część planu modernizacyjnego. – Otwarty serwis PAP Biznes wyposażymy w nowe funkcjonalności i rozbudujemy tematycznie – mówi "Presserwisowi".

Czytaj też: Michał Trantau reporterem Radia 357. Ostatnio pracował w TVP przy "19.30"

– Chcemy, by był czytany nie tylko przez inwestorów giełdowych. Naturalnie, tak jak dotychczas, będziemy publikować komunikaty giełdowe ESPI I EBI i bieżące notowania spółek. Jednak pojawi się również dużo depesz adresowanych do inwestorów indywidualnych i osób zainteresowanych ekonomią, dotyczących m.in. rynku nieruchomości, energetyki, fuzji i przejęć, gospodarki czy bankowości. Wykorzystamy tą drogą potencjał redakcji biznesowej PAP oraz innych działów, dla których pracują liczni korespondencji krajowi i zagraniczni – dodaje.

Piotr Rożek przyznaje, że dotarły do niego głosy użytkowników niezadowolonych z zamknięcia Infostrefy.com. – Przepraszam za wszystkie niedogodności. Jestem przekonany, że po modernizacji serwisu Biznes.pap.pl użytkownicy zauważą nowe wartości, które w nim się pojawią – puentuje.

Czytaj też: W nowym "Press": Parafianowicz, sylwetka Piętki, czy Mróz pisze sam?

(JF, 04.09.2024)