Temat: internet

Dział: INTERNET

Dodano: Lipiec 24, 2024

Jan Piński uniewinniony od zarzutu pomówienia Piotra Nisztora o współpracę z CBA

Piotr Nisztor (po prawej) w latach 2022-2023 był współpracownikiem TVP Info (screen: YouTube/Jan Piński, screen: YouTube/TVP Info)

Jan Piński, redaktor naczelny portalu Wieści24, poinformował wczoraj, że został uniewinniony od zarzutu pomówienia Piotra Nisztora, dziennikarza "Gazety Polskiej" i TV Republika. Piński podtrzymuje, że przedstawił dowody, które pozwalają twierdzić, że Nisztor był współpracownikiem Centralnego Biura Antykorupcyjnego.

O uniewinnieniu Pińskiego zdecydował w pierwszej instancji Sąd Rejonowy Warszawa-Mokotów, przed którym od 2021 roku toczyła się sprawa z oskarżenia prywatnego Nisztora.

Informacja o współpracy z CBA nie jest pomówieniem

"Zostałem uniewinniony od zarzutu pomówienia Piotra Nisztora o współpracę z CBA. Sąd uznał że dowody które przedstawiłem pozwalają tak twierdzić publicznie i nie jest to przestępstwo" – napisał w serwisie X Jan Piński. Szef Wieści24 dodaje, że zdaniem sądu informacja o współpracy kogokolwiek z CBA nie jest pomówieniem.

Czytaj też: TVP relacjonuje ustalenia „GW” ws. honorariów wypłacanych przez TVP. Chodzi o "Reset"

W lutym Sąd Rejonowy Warszawa-Śródmieście umorzył (z powodu przedawnienia) inny proces o zniesławienie Nisztora. Dziennikarz wytoczył go Grzegorzowi Jakubowskiemu, który w 2017 roku na łamach "Gazety Finansowej" opisał jego powiązania z CBA.

Informacje o możliwych powiązaniach Nisztora z CBA pojawiały się w mediach od 2014 roku, czyli od czasu, kiedy dostarczył on redakcji "Wprost" pierwsze nagrania z tzw. afery podsłuchowej (taśmowej). Według publikacji Wojciecha Surmacza miał on być zarejestrowany jako współpracownik CBA o pseudonimie "Jelinek" w czasach, gdy szefem biura był Paweł Wojtunik (2009-2015).

Czytaj też: Wojciech Surmacz i Cezary Bielakowski kierują serwisem Instytutu Jagiellońskiego

(PAR, 24.07.2024)