Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Sierpień 16, 2023

Nadawca News 24 zwiększył przychody ze sprzedaży, ograniczył koszty i ma mniejszą stratę

Nadawca News 24 od kilku miesięcy ma problemy finansowe (fot. Paweł Wodzyński/East News)

Spółka Astro, producent teleturnieju "Familiada" dla TVP i nadawca telewizyjnego kanału informacyjno-samorządowego News 24, w pierwszym półroczu miała 1,87 mln zł przychodów ze sprzedaży i 1,96 mln zł straty netto. Od wczoraj, 15 sierpnia, News 24 realizuje umowę z województwem kujawsko-pomorskim.

W stosunku do pierwszego półrocza 2022 roku przychody ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów poszły w górę o 22,8 proc. Koszty sprzedanych produktów, towarów i materiałów spadły o 23,1 proc. – do 2,65 mln zł. Ograniczono też koszty ogólnego zarządu – o 17,8 proc. – do 921 tys. zł. Na pełne etaty spółka zatrudniała 15 osób (bez zmian). Finalnie spółka Astro miała 1,96 mln zł straty netto (rok do roku o 41,2 proc. mniejszą).

Czytaj też: TVP bez "Magazynu ekspresu reporterów", ale z nową publicystyką na głównej antenie

Jak podkreślono w sprawozdaniu, na czas wakacji wprowadzono optymalizację w obrębie zespołu News 24 oraz skrócono nadawanie programów na żywo, co poskutkowało ograniczeniem kosztów. Podpisano też płatną umowę z Europejskim Komitetem Regionów oraz nawiązano współpracę barterową z marką odzieżową Tatuum. Przygotowano ponadto nową ofertę na wynajem studia telewizyjnego.

"Studio zostało wynajęte w lipcu oraz będzie dodatkowo wynajmowane we wrześniu oraz październiku" – podano.

Z kolei w samym drugim kwartale spółka miała 906 tys. zł przychodów ze sprzedaży (23,5 proc. więcej, niż rok wcześniej) oraz 726 tys. zł straty netto (62 proc. mniej).

"Wyraźne zmniejszenie straty netto w stosunku do wyniku za II kwartał 2022 r. wynikało przede wszystkim z istotnego zmniejszenia kosztów dotyczących rozwoju oraz działalności kanału News 24" – podano w sprawozdaniu.

Czytaj też: Byli pracownicy śląskiego Radia Fest zakładają nową stację. Powstanie też kolejna – Radio dla Dorosłych

Już od wczoraj, 15 sierpnia, realizowana jest umowa między News 24 a województwem kujawsko-pomorskim. Przedmiotem umowy jest produkcja i emisja materiałów telewizyjnych dotyczących działań samorządu województwa w zakresie Funduszy Europejskich. Stacja ma je emitować m.in. w serwisie informacyjnym, a także w ramach programu "Unia od A do Z" – tu w formie rozmów z przedstawicielami samorządu w Brukseli lub w studiu News 24.

Umowa obowiązuje do połowy grudnia br. – Konsekwentnie rozwijamy naszą ofertę dotyczącą samorządów i UE. Poza umowami z Europejskim Komitetem Regionów oraz samorządem województwa kujawsko-pomorskiego, będziemy prawdopodobnie pierwszą telewizją w Europie, która 13 września nada debatę zaraz po wystąpieniu Ursuli von der Leyen na temat stanu Unii Europejskiej. Będzie to ostatnie przemówienie w tej kadencji ustawodawczej przed wyborami europejskimi w 2024 roku – mówi nam Agnieszka Dębińska, szefowa redakcji News 24.

Większościowym udziałowcem Astro jest Ryszard Krajewski, a mniejszościowym grupa Tier Investment.

Czytaj też: Rządowy Instytut Strat Wojennych pyta o ofertę. Po co? Warunki spełnia tylko Polska Press

W związku z zaległościami w opłatach stacja News 24 nie jest monitorowana przez Nielsen Media. W pierwszym półroczu miała poniżej 0,01 proc. udziału w grupie ogólnej 4+.

Nadawca News 24 od kilku miesięcy ma problemy finansowe. W maju z oferty zdjęto m.in. programy "Istota rzeczy" Jarosława J. Szczepańskiego i "Zero ograniczeń" Jacka Zimnika. Zaczęto też skracać czas trwania pasma live. Obecnie nie ma programów na żywo rano, wieczorem i w weekendy, a pojawiają się one w ograniczonym zakresie od poniedziałku do piątku w ciągu dnia. Z ekipy odeszło wielu pracowników, którzy skarżyli się na problemy z wypłacaniem im pensji. Trwają poszukiwania inwestora dla stacji.

Czytaj też: Dziennikarze na ostatnim miejscu rankingu zaufania do grup zawodowych

(MNIE, 16.08.2023)