Temat: prasa

Dział: PRASA

Dodano: Maj 12, 2023

Jerzy Kowalczyk oficjalnie redaktorem naczelnym "Dziennika Wschodniego"

Spółka Corner Media do poszukiwań naczelnego "Dziennika Wschodniego" wynajęła agencję HR (screen: nexto.pl)

Pełniący do tej pory obowiązki redaktora naczelnego „Dziennika Wschodniego” (Corner Media) Jerzy Kowalczyk został oficjalnie szefem redakcji tego regionalnego dziennika. Dziennikarze "DW" mają nadzieję, że to zakończy okres niepewności.

Spółka Corner Media, która wydaje "DW", poszukiwała redaktora naczelnego od końca listopada. Grupa dziennikarzy "DW" musiała wtedy z powodów finansowych sprzedać część udziałów w gazecie.

Wszyscy odmawiali

Dzięki temu większościowy udziałowiec, znany lubelski deweloper Tomasz Kalinowski, mógł usunąć z gazety skonfliktowanych z nim redaktora naczelnego Krzysztofa Wiejaka i jego zastępczynię Agnieszkę Mazuś (obecnie pracują w serwisie Jawny Lublin, uruchomionym przez Fundację Wolności). Spór dotyczył nacisków, jakie – według relacji Wiejaka, Mazuś i dziennikarzy "DW" – Kalinowski wywierał na redakcję, by w gazecie nie ukazywały się teksty niewygodne dla działających w Lublinie firm deweloperskich, z którymi Kalinowski współpracował.

Czytaj też: Jak zmieni się tygodnik "NIE" pod nowym kierownictwem? Rozwój w internecie i happeningi

W połowie grudnia tymczasowym naczelnym "DW" ogłoszono 63-letniego Jerzego Kowalczyka, który przez większość swojego życia zawodowego, do 2004 roku był dziennikarzem "Kuriera Lubelskiego" (to jeden z tytułów Polska Press przejęty przez PKN Orlen). Potem pracował m.in. jako rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie, prowadził też wydawnictwo książkowe i pisał kryminały.

Wydawca nadal szukał jednak naczelnego "DW", bo Kowalczyk miał pracować na tym stanowisku tylko przez okres przejściowy, o czym poinformowano też zespół redakcyjny. Pod koniec stycznia ogłoszono, że redakcją "DW" pokieruje Sebastian Białach, lubelski korespondent portalu Onet.pl. Białach zrezygnował jednak z pracy w „Dzienniku” po niespełna dwóch miesiącach.

W tej sytuacji spółka Corner Media do poszukiwań naczelnego wynajęła agencję HR. Kolejni dziennikarze, nie tylko z Lublina, dostawali propozycje pracy na stanowisku szefa redakcji "DW", ale wszyscy odmawiali.

"Nastroje w redakcji poprawiły się"

W tej sytuacji p.o. redaktorem naczelnym ponownie został Jerzy Kowalczyk. Teraz zaproponowano mu objęcie tego stanowiska na stałe. – Zgodziłem się, bo zależy mi na tym tytule i dziennikarzach, którzy tu pracują – mówi "Presserwisowi".

Czytaj też: Polskie Radio: koalicja rządząca zajęła 63 proc. czasu poświęconego wszystkim politykom

Czy nie obawia się ingerencji większościowego udziałowca w materiały dotyczące jego partnerów biznesowych? – Do tej pory nie spotkałem się z takimi naciskami – odpowiada naczelny "DW". I dodaje: – Kondycja "Dziennika Wschodniego" jest dobra. Budżety reklamowe realizowane są w ponad 100 procentach, mamy sygnały, że reklamodawcy są zainteresowani współpracą z nami przy różnych projektach wydawniczych. Będziemy stawiali na rozwój naszej obecności w internecie. Właśnie przygotowujemy się do przeprowadzki na ulicę Krakowskie Przedmieście (reprezentacyjna ulica Lublina – przyp. red.).

– Nastroje w redakcji poprawiły się – mówi jeden z dziennikarzy „DW". – Mamy nadzieję, że po wstrząsach, przez które przeszła nasza redakcja, sytuacja się unormuje – dodaje.

Czytaj też: TVN 24 pozostaje liderem kanałów informacyjnych. TVP Info na drugim miejscu

(MAK, 12.05.2023)