Dział: PRASA

Dodano: Lipiec 01, 2022

Z początkiem wakacji rośnie sprzedaż książek, choć premier mniej

W salonikach Kolportera najchętniej kupowane są kryminały i literatura tzw. nurtu kobiecego (fot: Kolporter/mat.pras.)

Empik i Kolporter notują wzrosty sprzedaży książek. - Jest co prawda mniej premier, ale Polacy częściej kupują lekturę na plażę lub do pociągu - mówią w spółkach.

Okres wyjazdów wakacyjnych oznacza zwiększoną sprzedaż książek. Dla Empiku dominującego na rynku księgarskim to przedłużenie sprzedażowego szczytu, który trwa od maja do pierwszej połowy czerwca.

- W maju i w pierwszej połowie czerwca na rynek trafia wiele nowości wydawniczych. Wtedy też odbywają się Targi Książki Empiku. Podczas ostatniej majowej edycji czytelnicy kupili aż 390 tysięcy egzemplarzy książek. Łącznie w wydarzeniu udział wzięło aż 3,2 miliona osób - na Empik.com i w salonach stacjonarnych - informuje „Presserwis” Anna Gut-Mostowy z Empiku i zwraca uwagę, że lepszej sprzedaży sprzyja też kalendarz: - Na ten okres przypada też kilka okazji prezentowych - Dzień Matki, Dzień Dziecka i Dzień Ojca - dodaje.

- Początek wakacji jest okresem, gdy utrzymujemy stabilne poziomy sprzedaży po majowo-czerwcowym peaku - podsumowuje Gut-Mostowy.

Dla Kolportera, który posiada swoje saloniki na większości dworców w Polsce, początek wakacji oznacza widoczne wzrosty. - W sieci saloników Kolportera taki wzrost zainteresowania książkami obserwujemy już od kilku lat, rzeczywiście sprzedaż rośnie najbardziej w miesiącach wakacyjnych - mówi „Presserwisowi” Dariusz Materek z Kolportera. - Lato to najlepszy czas na czytanie. Mimo że w tym okresie jest nieco mniej premier niż na wiosnę czy jesienią, to jednak mamy więcej czasu, więc nadrabiamy książkowe zaległości.

Materek zwraca też uwagę, że sporym zainteresowaniem cieszą się wydania kieszonkowe (pocket). - To książki w niewielkim poręcznym formacie, ale przede wszystkim - co istotne dla kupujących - tańsze od wydań tradycyjnych - dodaje.

Na okres prezentowy zwraca również uwagę Łukasz Jarocki z Instytutu Książki. Dodaje, że popyt na książki generuje też zakończenie roku szkolnego. - Książka wciąż jest najpopularniejszym prezentem i należy się z tego cieszyć - mówi Łukasz Jarocki. - Nadal pozostaje też dobrą formą spędzania wolnego czasu, choć, jak wskazują badania, po okresie pandemii, kiedy czytanie książek osiągało szczyty popularności, zaczynamy szukać innych rozrywek.

Zgadza się również z tezą, że na wzrost popularności książek w wakacje może wpływać czynnik ekonomiczny. Polacy częściej jeżdżą pociągiem niż samochodem, szukają prostszych rozrywek, wolny czas spędzają w domu. - Przydałyby się kompleksowe badania - zauważa Jarocki przy okazji.

(PAR, 01.07.2022)