Uczelnie wyższe dadzą 1,38 mln zł na program w TVP Nauka
Program "Jedzenie ma znaczenie, nauka na talerzu" oglądać można w TVP Nauka od listopada (fot. materiały prasowe)
Uczelnie wyższe przeznaczyły łącznie 1,38 mln zł na program TVP Nauka "Jedzenie ma znaczenie, nauka na talerzu" realizowany w ramach dwóch zadań zleconych przez ministra nauki i szkolnictwa wyższego Dariusza Wieczorka.
Jak przekazało "Presserwisowi" biuro prasowe resortu, chodzi o dwa projekty: "Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego" oraz "Popularyzacja wyników badawczo-aplikacyjnych z badań nt. żywienie uczniów i ich postawy wobec żywności i żywienia oraz wdrożenie programu edukacji żywieniowej dla uczniów klas I-VIII szkół podstawowych Akronim: Junior – Edu-Żywienie (JEŻ-Bis)".
Sześć uczelni opłaciło realizację sześciu odcinków
W przypadku pierwszego zadania dot. rozwoju polskiego sektora mleczarskiego sześć uczelni przyrodniczych (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie) opłaciło realizację sześciu odcinków (każda uczelnia po 115,7 tys. zł).
Czytaj też: Astro traci produkcję "Familiady" dla TVP 2. Nowym producentem FremantleMedia
Z kolei w ramach popularyzacji wyników badań nt. żywienia uczniów Szkoła Główna Gospodarstwa Wielkiego zapłaci za kolejne sześć odcinków 682,9 tys. zł.
"Łączny koszt realizacji odcinków to 1 376 935,02 zł. Zaznaczam przy tym, że Telewizja Polska w porozumieniu z MNiSW i uczelniami udostępnia czas antenowy nieodpłatnie" – poinformowało nas ministerstwo.
Program "Jedzenie ma znaczenie, nauka na talerzu" oglądać można w TVP Nauka od listopada. Prowadzi go kucharz i dziennikarz kulinarny Grzegorz Łapanowski, a w roli ekspertki towarzyszy mu doktor chemii i popularyzatorka nauki Monika Koperska.
Czytaj też: W tym roku bez Złotych Mikrofonów, nagrody Polskiego Radia. Powodem niestabilna sytuacja
(KOZ, 18.11.2024)