TV Republika nie wycofuje się  |  Wiernikowska dla Kanału Zero  |  Media już wcześniej nawoływały Bidena do rezygnacji  |  Jeden redaktor na czele wszystkich serwisów Grupy Infor  |  Wydawca NaTemat.pl zmniejszył przychody i zysk  |  Polsat Sport z prawami  |  Cichopek poprowadzi nowy program  |  Wieloletni reporter "Pytania na śniadanie" w innym zespole  |  Audioteka.pl chce, by po audiobooki sięgały miliony Polaków  |  Casting do "Lego Masters" w TVN  |  Radio Tok FM ruszyło z kampanią  |  Mediahub: na co branża reklamowa musi zwrócić uwagę  |  Prezes w Humanverse  |  Space Cat Industries tworzy  |  325 prac nominowanych w KTR 2024  |  Paramount usuwa archiwa  |  Były brytyjski premier żąda, by policja zbadała przeszłość CEO "The Washington Post"  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś aż 45 newsów ze świata mediów i reklamy  |  Od wczoraj mogą Państwo również nabyć nowy numer magazynu "Press"  |  Kliknij tutaj, by zobaczyć zapowiedź nowego numeru. Chaciński o kulturze, której brak, a także Bojanowski, Nałęcz, CPK oraz Ziobro mediom – polecamy!  |

Dział: INTERNET

Dodano: Czerwiec 08, 2024

Ruszył portal Raport Warszawski. Na czele Piotr Wróblewski, zdobywca Grand Press

Redakcja portalu liczy teraz pięć osób (fot. materiały prasowe)

3 czerwca ruszył stworzony przez wydawnictwo Skarpa Warszawska portal Raport Warszawski. Twórcy wierzą, że portal ma szansę zostać najważniejszym medium lokalnym w stolicy.

Redaktorem naczelnym nowego portalu został Piotr Wróblewski, poprzednio kierownik online w Polska Press, a także laureat Grand Press 2023 za książkę reporterską "Żarnowiec. Sen o polskiej elektrowni jądrowej". Skład redakcji tworzą także: Greta Sulik (wcześniej Radio Warszawa i haloursynow.pl), Miłosz Piotrowski (Radio Kolor i Eska Warszawa), Marta Gostkiewicz (PAP i WP.pl) oraz fotograf Maciej Gillert (Fakt i Super Express).

Piotr Wróblewski, redaktor naczelny, podkreśla, że celem portalu jest zbudowanie takiej pozycji na rynku, by stać się "wyborem numer jeden w Warszawie".

- Stworzyliśmy świetny zespół redakcyjny, doskonale znający się na stołecznych tematach. W Raporcie Warszawskim stawiamy na jakościowe dziennikarstwo, skupiamy się na tematach lokalnych, interwencyjnych i społecznych - opowiada.

Na stronie głównej Raportu Warszawskiego znajdują się następujące kategorie: interwencje, miasto, inwestycje, polityka, transport, kryminalne, historia i kultura. Redakcja liczy teraz pięć osób, ale planuje rozbudowanie zespołu. Wróblewski zapowiada, że na łamach portalu poza tematami przygotowanymi przez redakcję pojawiać się będą felietony zarówno lokalnych polityków, jak i ekspertów od dostępności, architektury czy historii. - Zależy nam na pokazywaniu różnych głosów, różnych stron i różnych punktów widzenia - wyjaśnia naczelny.

Wydawcą Raportu Warszawskiego jest wydawnictwo Skarpa Warszawska wydające miesięcznik "Skarpa Warszawska", dwumiesięcznik "Historia bez tajemnic" i dwumiesięcznik "Pocisk. Magazyn literacko-kryminalny".

(KAP, 08.06.2024)