Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Grudzień 01, 2023

Dorota Gawryluk przestaje kierować newsami Polsatu. Solorz wysyła sygnał nowej władzy

Dorota Gawryluk z Polsatem jest związana od początku lat 90., z krótką przerwą na pracę w TVP (fot. Paweł Wodzyński/East News)

Dorota Gawryluk przestaje kierować pionem informacji i publicystyki Telewizji Polsat i obejmie nowo utworzone stanowisko dyrektorki zarządzającej pionu kanałów tematycznych. Według komunikatu firmy to awans, ale zarówno eksperci, jak i dziennikarze w stacji nie mają wątpliwości: te zmiany to dostosowanie się telewizji do sytuacji powyborczej: – Idzie nowe. Polsat skręcił w swoich programach informacyjnych w prawo. Teraz ruchy kadrowe mają zmienić wizerunek telewizji – wskazuje prof. Krystyna Doktorowicz, medioznawczyni z Uniwersytetu Śląskiego.

Za informacje i publicystykę Polsatu ma teraz odpowiadać Piotr Witwicki, redaktor naczelny Interii i szef Polsatnews.pl. Tomasz Matwiejczuk, dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej i rzecznik prasowy Grupy Polsat Plus, potwierdził nam, że dyrektorem kanałów tematycznych pozostaje Radosław Sławiński, który będzie podlegał Dorocie Gawryluk. Ona sama będzie natomiast bezpośrednio raportowała do prezesa zarządu Stanisława Janowskiego.

Czy Gawryluk nadal będzie prowadziła "Wydarzenia"?

"Dorota Gawryluk jest jedną z czołowych menedżerek Grupy Polsat Plus i postanowiliśmy wykorzystać jej kompetencje zarządcze w obszarze, który jest kluczowy dla naszej przyszłości. Stąd powierzenie jej odpowiedzialności za szybki i skuteczniejszy rozwój kanałów tematycznych Telewizji Polsat oraz wzmocnienie treści serwisu streamingowego Polsat Box Go. W rynku, jak i w strukturze naszych przychodów rośnie systematycznie udział kanałów tematycznych. Widzimy też zdecydowaną potrzebę wzmocnienia pozycji serwisu Polsat Box Go" – mówi cytowany w komunikacie Mirosław Błaszczyk, prezes zarządu Grupy Polsat Plus.

Czytaj też: Danuta Holecka żegna się z "Wiadomościami"? Są poszlaki, prezenterka zaprzecza

Do obszaru odpowiedzialności Doroty Gawryluk został włączony też dział badań i analiz. Według stacji jest to naturalne działanie, które ułatwi planowanie i szybkie wprowadzanie odpowiednich zmian programowych w kanałach tematycznych, jak i w zakresie treści udostępnianych w serwisie Polsat Box Go.

Czy Gawryluk – mimo zmiany stanowiska – będzie nadal prowadziła "Wydarzenia"? Rzecznik Tomasz Matwiejczuk odpowiedział nam, że to decyzja samej Gawryluk. Gdy dopytaliśmy zatem, jak zdecydowała, stwierdził, że będzie wciąż prowadziła program.

Piotr Witwicki będzie teraz odpowiedzialny za bezpośrednie zarządzanie operacyjne kanałami oraz portalami i serwisami internetowymi w obszarze informacji Grupy Polsat Plus: Polsat News, Wydarzenia 24, Polsat News 2 oraz Interia.pl i Polsatnews.pl. Witwicki będzie podlegał członkowi zarządu Adamowi Nowe i pozostaje naczelnym Interii.

Ponadto pion kanałów TV 4 i TV 6 zostaje zlikwidowany, a same kanały będą włączone do pionu programowego, zarządzanego przez członka zarządu Edwarda Miszczaka. Miszczak miał już pod sobą te kanały, ale teraz formalnie wejdą one do pionu programowego.

Stanowisko na chwilę

W Polsacie nikt nie mówił wczoraj o awansie Doroty Gawryluk, a raczej o rychłym usunięciu jej z "Wydarzeń". – To stanowisko na chwilę – słyszymy. – Dorota Gawryluk jest rozpoznawalną dziennikarką, a nie menedżerką. To przesunięcie w bok.

Czytaj też: Dorota Kania miała jednak kontakty ze służbami, wynika z publikacji "Poufnej rozmowy"

O odsunięciu jej na boczny tor przekonani są też medioznawcy. Uważają, że ten ruch kadrowy ma dostosować stację do nowych okoliczności politycznych. Właściciel i twórca Polsatu Zygmunt Solorz inwestuje przede wszystkim w energię odnawialną na bazie pól solarnych i wiatrowych w elektrowniach Pątnów, Adamów, Konin. Przymierza się również do inwestycji w modułowe elektrownie jądrowe. Zawsze potrafił robić interesy i zawsze umiał ułożyć się z każdą władzą. Etykieta telewizji, która nigdy nie skrzywdziła PiS – może i krzywdząca – przylgnęła do Polsatu na dobre. Władza się zmieniła, potrzeba nowego wizerunku.

– O Dorocie Gawryluk zawsze mówiło się, że ma zabezpieczyć ten prawicowy kurs – zauważa prof. Krystyna Doktorowicz, która nie ma wątpliwości, że Polsat musi postawić na nowe twarze, bardziej pasujące do wizerunku obiektywnej telewizji. Doktorowicz dodaje: – Polsat przez lata był generalnie uważany za nadawcę neutralnego, stawiającego na ofertę rozrywkową. I tak było, zanim na antenę nie wróciła z TVP pani Gawryluk – przypomina medioznawczyni.

Adaptacja Polsatu do relacji z nową władzą

Inna medioznawczyni – dr hab. Mirosława Wielopolska-Szymura zauważa: – Zbieżność tej decyzji ze zmianami w polityce wydaje się nieprzypadkowa. Dorota Gawryluk oceniana była jako sprzyjająca władzy PiS – mówi ekspertka z Uniwersytetu Śląskiego. – Zmiana u sterów władzy może prowokować ruchy kadrowe w mediach. W tym również przejawia się ich upolitycznienie – niektórzy decydenci medialni chcą być w dobrych relacjach z każdą władzą.

Czytaj też: TVN24 najbardziej opiniotwórczym medium w październiku. Press w czołówce swojej kategorii

Mirosława Wielopolska-Szymura pointuje: – Przekazanie sterów pionu informacji i publicystyki w ręce Piotra Witwickiego może być postrzegane jako – delikatnie mówiąc – adaptacja Polsatu do relacji z nową władzą.

O tym, że Dorota Gawryluk tworzyła w ostatnich latach program przychylny władzy, pisaliśmy wielokrotnie. W 2018 roku, gdy analizowaliśmy treści kanału Polsat News – którym zarządzała od marca 2018 – osobliwą recenzję wystawił jej Wojciech Surmacz, prezes rządowej Polskiej Agencji Prasowej: – Polsat News skręcił w prawo i przez to jest bardziej obiektywny. Prawej strony dotąd tam trochę brakowało – powiedział w "Press".

Dorota Gawryluk z Polsatem jest związana od początku lat 90., z krótką przerwą na pracę w TVP (2004-2007). Dyrektorką pionu informacji i publicystyki była od 2018 roku. Z kolei Piotr Witwicki z Polsatem jest związany od 2008 roku, początkowo jako reporter i prezenter Polsat News.

Czytaj też: Twaróg: Dlaczego propaganda rządowa jest idealnym tematem dla sejmowej komisji śledczej

(MNIE, KOZ, PAR, 01.12.2023)