Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Listopad 21, 2023

Zmiana warty w Endemol Shine Polska. Małgorzata Perkowska-Czaja na czele firmy

Małgorzata Perkowska-Czaja jest producentką telewizyjną związaną z branżą od 20 lat (fot. Banijay)

Małgorzata Perkowska-Czaja została dyrektorką generalną Endemol Shine Poland. Zastąpiła Ryszarda Sibilskiego.

Perkowska-Czaja jeszcze do niedawna pracowała w Rochstar jako dyrektorka zarządzająca. Do Rochstar przeszła jednak właśnie po siedmioletniej pracy w Endemol Shine Poland - była wtedy dyrektorką ds. sprzedaży niescenariuszowej. Nadzorowała tam m.in. programy "MasterChef", "Big Brother" czy "Fort Boyard".

Endemol Shine Poland chce ugruntować pozycję

Nowa dyrektorka generalna będzie podlegała Fabianowi Tobiasowi, dyrektorowi naczelnemu Endemol Shine Germany, Endemol Shine Polska będzie bowiem częścią grupy Banijay Germany.

Czytaj też: Kanał Zero Stanowskiego ma być "nową jakością". Nie wystartował, a już ma 460 tys. subskrypcji

Marco Bassetti, dyrektor generalny Banijay, powiedział, że „szerokie doświadczenie Perkowskiej-Czai, obejmujące produkcję i strategię handlową” pozwoli firmie „realizować nasze ambicje na polskim rynku”. Małgorzata Perkowska-Czaja dodała: „Nie mam wątpliwości, że dzięki innowacjom i kreatywności możemy wykorzystać nowe technologie i ścieżki rozwoju, ugruntowując pozycję firmy jako numeru jeden w regionie”.

Perkowska-Czaja jest producentką telewizyjną związaną z branżą od 20 lat. W latach 2008-2015 kierowała działem rozwoju w Golden Media Polska. Produkowała m.in. „Żony Hollywood” i „Warsaw Shore”.

Wczoraj informowaliśmy, że Ryszard Sibilski, dotychczasowy dyrektor zarządzający Endemol Shine Polska, potwierdził w oficjalnym oświadczeniu, że odchodzi po prawie 18 latach. "Nadszedł czas, aby pójść dalej i spróbować swoich sił w czymś nowym - przekazał w komunikacie.

Czytaj też: Kabaret Młodych Panów odegrał się na Polsacie i nie dał zgody na sfilmowanie występu

(MAT, 21.11.2023)