Z TVP do TV Republika. Był pierwszym Polakiem w USA bez wizy w "Wiadomościach"  |  Pięć agencji w przetargu PKO BP  |  Wycena akcji Agory  |  Grupa TVP straciła  |  Naziemna Antena HD zwiększa  |  Finałowy sezon serialu "Szadź"  |  Grupa Gemius  |  Naziemny ViDoc TV chce poszerzyć zasięg  |  Wydawca "Gazety Olsztyńskiej"  |  Drugi sezon "Zatoki szpiegów"  |  "Królowie" w ramówce TVP  |  Grey Group i Artegence z kontraktem  |  Publicis będzie zarządzać  |  Change Serviceplan wprowadza  |  Szef Axel Springer rozmawia na temat podziału firmy  |  Australia pod groźbą kar będzie wymagać aktywnej walki z dezinformacją  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: technologie

Dział: TECHNOLOGIE

Dodano: Marzec 13, 2023

Meta grozi zablokowaniem treści informacyjnych w Kanadzie

Najważniejsza w groźbie Meta byłaby blokada Facebooka (fot. Unsplash.com/Bastian Riccardi)

Koncern Meta Platforms poinformował w sobotę, że zakończy udostępnianie treści informacyjnych dla Kanadyjczyków na swoich platformach, jeśli krajowa ustawa o wiadomościach online przejdzie w obecnej formie.

Projekt "Ustawy o wiadomościach online" lub ustawa Izby Gmin C-18, wprowadzony w kwietniu ubiegłego roku, określa zasady zmuszające platformy takie jak Meta i Google Alphabet do negocjowania umów handlowych i płacenia wydawcom wiadomości za ich treści.

Czytaj też: "Wszystko wszędzie naraz" z siedmioma Oscarami. "IO" przegrał z "Na Zachodzie bez zmian"

"Ramy prawne zmuszające nas do płacenia za linki lub treści, których nie publikujemy i nie będące powodem, dla którego ogromna większość ludzi korzysta z naszych platform, nie są ani trwałe, ani wykonalne" – powiedział rzecznik Meta, podając ewentualny powód do zawieszenia udostępniania wiadomości w tym kraju.

Kanadyjska branża mediów informacyjnych zwróciła się do rządu o więcej regulacji wobec firm technologicznych, aby umożliwić branży zniwelowanie strat finansowych, które poniosła w latach, gdy giganci technologiczni, tacy jak Google i Meta, czerpali większość zysków z rynku reklamy.

Już w zeszłym roku Facebook wyrażał obawy dotyczące kanadyjskich przepisów ostrzegając, że może zostać zmuszony do zablokowania udostępniania wiadomości na swojej platformie.

Czytaj też: Spotify rozwija format wideo w aplikacji mobilnej, chce być jak TikTok

(MAC, 13.03.2023)