Temat: technologie

Dział: TECHNOLOGIE

Dodano: Październik 24, 2022

Facebook nie chce płacić wydawcom i ostrzega, że zablokuje treści informacyjne w Kanadzie

Facebook poczuł się urażony tym, że nie został zaproszony na żadne z posiedzeń (fot. Unsplash.com/Deeksha Pahariya)

Facebook ostrzegł, że może zablokować udostępnianie treści informacyjnych na swojej platformie w Kanadzie w związku z obawami dotyczącymi wprowadzanych przepisów, które miałyby zmusić platformy cyfrowe do płacenia wydawcom wiadomości.

Wprowadzona w kwietniu ustawa o wiadomościach internetowych określiła zasady zmuszające platformy takie jak Facebook Meta i Google Alphabet do negocjowania umów handlowych i płacenia wydawcom wiadomości za ich treści, co wygląda podobnie do przełomowego prawa przyjętego w Australii w zeszłym roku.

Czytaj też: Elon Musk zapowiada zwolnienie 5,5 tys. pracowników po przejęciu Twittera. To 75 proc. załogi

Ustawa jest rozpatrywana przez komisję parlamentarną. Amerykańska firma poczuła się urażona tym, że nie została zaproszona na żadne z posiedzeń. "Uważamy, że ustawa o wiadomościach online fałszywie przedstawia relacje między platformami a wydawcami wiadomości. Wzywamy rząd do zrewidowania podejścia" – powiedział Marc Dinsdale, szef partnerstwa medialnego w Meta Canada.

Dinsdale stwierdził też, że firma może zostać zmuszona do ponownego rozważenia zezwolenia na udostępnianie treści wiadomości w Kanadzie. Przekonywał także, że udostępniane treści nie przyniosły jego firmie znaczących dochodów.

Czytaj też: YouTube ma już ponad 25 mln dorosłych użytkowników w Polsce

Kiedy Australia zaproponowała wprowadzenie przepisów zmuszających platformy do płacenia lokalnym mediom za treści informacyjne, Google zagroził zamknięciem swojej australijskiej wyszukiwarki. Facebook odciął wszystkie treści stron trzecich z kont australijskich na ponad tydzień.

Oba koncerny ostatecznie zawarły umowy z australijskimi firmami medialnymi po tym, jak zaproponowano wprowadzenie szeregu poprawek.

Czytaj tez: Francuski rząd zmusił platformę Odysee do zablokowania RT France i Sputnika

(MAC, 24.10.2022)