Temat: radio

Dział: RADIO

Dodano: Czerwiec 30, 2022

Na konflikcie w Radzie Mediów Narodowych korzysta prezes Radia Opole

Według statutu Radia Opole walne zgromadzenie powinno odbyć się do końca czerwca (fot. Pixabay.com)

Nadal nie ustalono, kiedy odbędzie się walne zgromadzenie Radia Opole, na którym formalnie zakończy się kadencja dotychczasowego prezesa Piotra Moca. Może on nadal sprawować funkcję mimo upływu kadencji. Według Juliusza Brauna, członka Rady Mediów Narodowych, powodem odsunięcia w czasie decyzji o wyborze prezesa Radia Opole na nową kadencję jest konflikt wśród przedstawicieli PiS w RMN.

Według statutu Radia Opole walne zgromadzenie spółki powinno odbyć się do końca czerwca. Zgodnie z przepisami na nim następuje zatwierdzenie sprawozdania finansowego spółki za 2021 rok. Skwitowanie zarządu za 2021 skutkowałby jednak wygaśnięciem mandatu dotychczasowego prezesa.

RMN nie zajmie się wyborem prezesa Radia Opole

Juliusz Braun, członek Rady Mediów Narodowych, informuje, że zapytał Krzysztofa Czabańskiego, przewodniczącego RMN, o przyczyny niezajęcia się przez Radę sprawą Radia Opole. W odpowiedzi usłyszał, że walne zgromadzenie przełożono na późniejszy termin, powołując się na tzw. ustawę covidową. – Terminy mogą być dzięki temu przesunięte – relacjonuje Braun.

Czytaj też: Agora podpisuje kolejny aneks do umowy przejęcia Eurozetu

Rada Mediów Narodowych na razie nie ma w planach zajmować się wyborem prezesa. Kończy się bowiem kadencja większości jej członków i planowane jest tylko ostatnie pożegnalne posiedzenie. Jest ono wstępnie ustalone na połowę lipca.

Wszystko wskazuje więc na to, że sprawa wyboru prezesa Radia Opole spadnie już na nowy skład RMN, w którym nie będzie m.in. Elżbiety Kruk. Ma ją zastąpić inny polityk PiS – Piotr Babinetz.

Spór wewnątrz PiS?

– Ponieważ to członkowie PiS mogą przegłosować wszystko w Radzie, widać, że wybór prezesa Radia Opole opóźnia się przez wewnętrzny spór – mówi Juliusz Braun.

Czytaj też: Mobbing w Bauerze? Redaktorka "Chwili dla Ciebie" chce odszkodowania

Według statutu Radia Opole walne zgromadzenie powinien zwołać zarząd, który w Radiu Opole jest jednoosobowy – tworzy go Piotr Moc. Prezes radia, pytany o zwołanie walnego zgromadzenia, najpierw powiedział nam, że to ministerstwo ustala termin. Gdy zacytowaliśmy mu statut radia, poprosił o przesłanie pytań mailowo. W odpowiedzi otrzymaliśmy informację, że musimy udokumentować, że "pytanie pochodzi od prasy", dosyłając prezesowi odpowiednie dokumenty, udowadniające, że jesteśmy tytułem prasowym.

Juliusz Braun tłumaczy, że walne zgromadzenie i tak odbywa się w Warszawie w gabinecie ministra, stąd terminy muszą być z nim uzgodnione.

Centrum Informacyjne Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego odpowiedziało nam, że termin walnego zgromadzenia nie został jeszcze wyznaczony.

Czytaj też: UOKiK karze influencerów za brak współpracy ws. działań marketingowych

Piotr Moc prezesem Radia Opole został w kwietniu 2016 roku. Jego pięcioletnia kadencja już upłynęła, a mandat wygaśnie z dniem zatwierdzenia sprawozdania finansowego spółki za 2021 rok.

Od początku 2022 roku Rada Mediów Narodowych na kolejną kadencję powołała innych prezesów regionalnych rozgłośni Polskiego Radia: Radia Katowice (Piotr Ornowski), Radia Lublin (Mariusz Deckert), Radia Zachód (Piotr Bednarek), Radia Rzeszów (Przemysław Tejkowski), Radia Olsztyn (Leszek Sobański), Radia Kielce (Janusz Knap), Radia dla Ciebie (Tadeusz Deszkiewicz) i Radia PiK (Jolanta Kuligowska-Roszak). Zmieniono za to prezesa Radia Białystok – Wojciecha Straszyńskiego zastąpił Mirosław Bielawski.

Czytaj też: Afera z Michniewiczem. InPost oczekuje od PZPN zajęcia stanowiska

(MNIE, KOZ, 30.06.2022)