Temat: książki

Dział: PRASA

Dodano: Maj 26, 2022

Spór o stołeczne targi książki. Sąd udzielił zabezpieczenia spółce Targi Książki

W zeszłym roku Warszawskie Targi Książki zorganizowano z Fundacją Historia i Kultura, która w tym roku imprezę robi sama (fot. Piotr Molęcki/East News)

Powiązana z Grupą ZPR Media spółka Targi Książki, organizująca Warszawskie Targi Książki, złożyła do Sądu Okręgowego w Warszawie pozew o zaniechanie czynów nieuczciwej konkurencji przeciwko Fundacji Historia i Kultura, która organizuje rozpoczynające się w czwartek Targi Książki w Warszawie. Sąd udzielił zabezpieczenia i zobowiązał fundację, by zamieściła publiczną informację, że targów nie organizuje spółka Targi Książki.

Warszawskie Targi Książki od 2010 roku organizowała spółka Targi Książki. Udziały w niej mają Murator Expo z Grupy ZPR Media oraz wydawnictwa książkowe. W 2021 roku impreza odbyła się pierwszy raz wspólnie z Fundacją Historia i Kultura.

Konflikt o Targi Książki w Warszawie

Umowa z fundacją została rozwiązana. Fundacja zorganizowała w tym roku własne targi – pod nazwą Targi Książki w Warszawie. Impreza rozpoczyna się w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie w czwartek i potrwa do niedzieli.

Czytaj też: Dziennikarz Pablo G. pozostanie przez kolejne trzy miesiące w areszcie

– Wydawcy zwracają się do nas o ofertę w sprawie targów. W świadomości zapisało się, że impreza organizowana jest przez spółkę Targi Książki – opowiada Joanna Strubel-Kraus, prezeska spółki Targi Książki. – Wystąpiliśmy z pozwem o zakazanie organizacji targów i posługiwania się nazwą Targi Książki w Warszawie. Jednocześnie zwróciliśmy się o zabezpieczenia roszczenia – dodaje.

Sąd Okręgowy w Warszawie we wtorek zabezpieczenia wydał. – Sąd udzielił spółce zabezpieczenia roszczenia i zobowiązał fundację do umieszczenia publicznie informacji o tym, że targi nie są organizowane przez spółkę Targi Książki – wyjaśnia Joanna Strubel-Kraus. – Informacja ma pojawić się u nich na stronie internetowej i jej podstronach, a także na samych targach w widocznym dla wystawców miejscu. Jeżeli tego nie zrobią, mają płacić karę na rzecz spółki – wyjaśnia prezeska spółki Targi Książki.

"Fundacji nie są znane zarzuty"

– W imieniu Fundacji Historia i Kultura informuję, że Fundacja zrealizuje postanowienie sądu, które otrzymała w dniu wczorajszym i złoży wymagane oświadczenia, że faktycznie Targów Książki w Warszawie nie organizuje spółka Targi Książki Spółka z o.o. – mówi nam Małgorzata Kanownik z Fundacji Historia i Kultura. – Wyłącznym organizatorem Targów Książki w Warszawie i właścicielem praw do Targów jest Fundacja Historia i Kultura, a tym samym nie narusza ona praw osób trzecich.

Czytaj też: Eurowizja z największą oglądalnością w historii. EBU nadal bez decyzji ws. manipulacji wynikami

– Na marginesie dodajemy, że Fundacji na dzień dzisiejszy nie są znane zarzuty stawiane przez spółkę Targi Książki Sp. z o.o. w zakresie jakichkolwiek naruszeń, Fundacja nie otrzymała jeszcze żadnej dokumentacji w tej sprawie z Sądu – podkreśla Kanownik.

Dyrektorem Targów Książki w Warszawie jest Jacek Oryl, wiceprezes Fundacji Historia i Kultura. Oryl wcześniej był prezesem spółki Murator Expo (Grupa ZRP Media), ale wiosną 2020 roku został z niej zwolniony.

Czytaj też: RAS Polska nie zaprzecza, że w sprawie zachowań Tomasza Lisa pracowała komisja

(KOZ, 26.05.2022)