Maciej Świrski ignoruje ultimatum  |  WP domaga się przeprosin za Suwarta  |  Hochland wybiera nową agencję  |  TVP chwali się 1913 aplikacjami  |  Co z tegorocznym festiwalem w Opolu?  |  Agora chce pozyskać finansowanie  |  Oglądalność "Love Island" w TV 4  |  Ruszył serwis współtworzony przez "Wyborczą"  |  PAP przed drugą turą  |  Radio Lublin zmieniło szefa  |  Telewizja WP i Nowa TV zyskały  |  Kobieta.wp.pl znów liderem  |  "Jestem z Polski" w TVN Style  |  TVP pokaże koncert na 20. rocznicę wejścia do UE  |  Wydanie specjalne tygodnika "Motor"  |  FoodCare rezygnuje  |  OneDayMore nowym klientem  |  Lavazza przedłuża umowę  |  EBU awansuje Liz Corbin na dyrektorkę  |  SAG-AFTRA zabezpiecza interesy wykonawców przed AI  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś aż 45 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: prasa

Dział: PRASA

Dodano: Marzec 16, 2022

Powrót do pracy biurowej? Część redakcji już o tym postanowiła

W związku ze zniesieniem większości restrykcji covidowych redakcje uaktualniają tryb pracy (fot. Pexels.com)

Zniesienie większości restrykcji covidowych skłoniło wiele mediów do powrotu do pracy w biurach. Inne pracują w trybie hybrydowym, nieliczne wyłącznie w zdalnym.

Do pracy stacjonarnej w ostatnim czasie wróciła Grupa Polsat Plus, w tym Telewizja Polsat. - Od kilku dni przywracamy normalny tryb pracy, ale zachowujemy takie zasady, jak maseczki w budynkach, dezynfekcja, mierzenie temperatury, testowanie pracowników - mówi Tomasz Matwiejczuk, dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej i rzecznik prasowy grupy.

"Pracujemy na nowych zasadach"

TVN Grupa Discovery zdecydowała, że większość dni w tygodniu pracownicy mają wykonywać pracę z biura. - Od 14 marca przyjęliśmy model: trzy dni pracy stacjonarnie i dwa dni w domu, oczywiście w zależności od specyfiki stanowiska i aktualnych potrzeb biznesowych, menedżerowie mogą decydować o pracy wyłącznie stacjonarnej - informuje biuro prasowe TVN Grupa Discovery.

Czytaj też: "Wiadomości" TVP wróciły do ataków na Donalda Tuska

Centrum Informacji TVP podaje, że praca w redakcjach newsowych, z racji specyfiki, cały czas odbywa się stacjonarnie. Tam, gdzie jest to możliwe, jest utrzymywana praca zdalna. Dotyczy to jednak głównie pracowników administracyjnych i biurowych.

Redaktor naczelny "Rzeczpospolitej" Bogusław Chrabota informuje: - Od początku marca pracujemy na nowych zasadach. Szefowie działów, wydawcy, czyli ci, których obowiązki wymagają obecności w redakcji, przychodzą, a reszta – reporterzy i dziennikarze – pracują z domu, choć nikt nie zabrania im też przychodzić do redakcji.

Zmiany w systemie pracy nie wprowadziła TV Republika. - Stacja będzie dalej pracowała w dotychczasowym modelu - mówi Przemysław Zbróg, kierownik ds. promocji, eventów i PR kanału. To oznacza, że w budynku stacji będą przebywali tylko wybrani pracownicy.

Większość pracowników nadal zdalnie

Podobnie jest w Agorze, wydawcy "Gazety Wyborczej", portalu Gazeta.pl i Tok FM, gdzie dotąd nie wprowadzono zmian w trybie pracy. – Zespół, w tym redakcje, w większości pracuje zdalnie – mówi Agata Staniszewska, rzeczniczka prasowa Agory.

Także Eurozet utrzymuje dotychczasowe zasady. - Większość pracowników nadal pracuje zdalnie, choć takich osób jest mniej niż w piku zachorowań. W związku z wojną w Ukrainie zwiększyła się również stacjonarna obsada newsroomu - informuje Michał Aleksandrowicz, rzecznik Eurozetu.

- Od 1 marca nie testujemy naszych zaszczepionych pracowników, którzy pracują w biurach. Nie obowiązuje też nakaz noszenia maseczek - przekazuje Michał Brzozowski, dyrektor public relations Wydawnictwa Bauer. Dodaje, że w warszawskim biurze trwa remont, który ma skończyć się jeszcze w marcu. Po jego zakończeniu pracownicy dowiedzą się o obowiązującym modelu pracy.

Czytaj też: Radio Zet nadal będzie zapraszać polityków prawicy, mimo że ci bojkotują "7. dzień tygodnia"

Od końca lutego pracownicy Ringier Axel Springer Polska przy wejściu do biura muszą zrobić szybki (lizakowy) test na obecność koronawirusa. Ważność wyniku takiego testu wynosi trzy doby. - Stawiamy przede wszystkim na bezpieczeństwo naszych pracowników, dlatego do końca kwietnia przedłużyliśmy w naszej firmie możliwość pracy zdalnej - mówi Agnieszka Skrzypek-Makowska, kierowniczka komunikacji zewnętrznej RAS Polska. - Działamy zgodnie z filozofią smart work. Pracownicy w swoich działach i ze swoimi przełożonymi wypracowują sposób pracy – taki, który najlepiej odzwierciedla specyfikę, dynamikę i cele do osiągnięcia danego zespołu. W RAS Polska pracownicy do 30 dni w roku mogą pracować poza Polską, w krajach UE.

(BAE, BCY, MNIE, 16.03.2022)