Dział: PRASA

Dodano: Marzec 01, 2022

SDP apeluje o usuniecie Rosji z międzynarodowych organizacji dziennikarskich

Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich apeluje do międzynarodowych organizacji dziennikarskich o wykluczenie z nich rosyjskiego związku

Zarząd Główny Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich apeluje do Międzynarodowej Federacji Dziennikarzy (IFJ) i Europejskiej Federacji Dziennikarzy (EFJ) o wykreślenie Związku Dziennikarzy Rosji i rosyjskiego Związku Dziennikarzy i Pracowników Mediów z listy członków.

28 lutego Zarząd Główny SDP wystosował apel z żądaniem natychmiastowego uruchomienia procedury usunięcia rosyjskiej organizacji dziennikarskiej – Związku Dziennikarzy Rosji (Russian Union of Journalists RUJ) i  rosyjskiego Związku Dziennikarzy i Pracowników Mediów (Journalists’ and Media Workers’ Union, JMWU) z Międzynarodowej Federacji Dziennikarzy (International Federation of Journalists, IFJ) i Europejskiej Federacji Dziennikarzy (European Federation of Journalists, EFJ).

"W ten sposób wszyscy możemy wyrazić naszą solidarność z broniącą swej niepodległości i suwerenności Ukrainą i wyrazić nasz sprzeciw wobec pogwałcenia wszelkich norm prawa międzynarodowego przez reżim Władimira Putina" -  napisano w oświadczeniu.

"Tragedia niewinnych ludzi, jakiej doświadczają dziś Ukraińcy, wymaga od dziennikarzy przestrzegania najwyższych standardów etycznych i zawodowych. Ich podstawą jest jednak odróżnienie agresorów od ofiar, tych, którzy napadają, od tych, którzy się bronią. Dlatego konieczne jest dziś jednoznaczne stanowisko naszych organizacji wobec tych dziennikarzy, którzy wspierają agresorów i którzy współpracują z reżimem Władimira Putina" - dodano.

SDP zaapelowało także, by Międzynarodowa Federacja Dziennikarzy i Europejska Federacja Dziennikarzy sprzeciwiła się  fali dezinformacji i fake newsów, jaka płynie obecnie z rosyjskojęzycznych mediów. "Jako wolni i niezależni dziennikarze protestujemy przeciwko bezprecedensowej kampanii dezinformacji Rosji, której działania niosą dziś śmierć, cierpienie i zniszczenia na skalę niewidzianą w Europie od końca II wojny światowej" -  zakończył swój apel Zarząd Główny Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich.

(AMS, 01.03.2022)