Dział: PRASA

Dodano: Październik 01, 2021

Nie ma rozmów dziennikarzy z dziennikarzami, a to część projektu SDP za 258 tys. zł

Od dwóch tygodni rozmowy SDP nie są organizowane (fot. Jakub Kaminski/East News)

Na rozmowy dziennikarzy z dziennikarzami Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich otrzymało 258 tys. zł z resortu kultury i sportu. Cykl miał liczyć 36 odcinków - zrealizowano osiem i projekt zamarł.

Cykl "SDP Cafe - podaj dalej..." wystartował 6 września i - jak zapowiadano - miał liczyć 36 spotkań. Zapowiadano, że odbywać się będą bez udziału publiczności od poniedziałku do czwartku, a ich transmisje miały być dostępne na stronie internetowej i kanale SPD na YouTubie. Zgodnie z harmonogramem zrealizowano osiem spotkań - ostatnie, z Edwardem Bolcem, dwa tygodnie temu. Wczoraj powinna odbyć się 16. rozmowa.

Zapytana o powody, dla których spotkania się nie odbywają, Jolanta Hajdasz, wiceprezes SDP, tłumaczy, że nie zna szczegółów, ponieważ nie nadzoruje projektu, nie jest jego autorem ani wykonawcą. - Projekt jeszcze trwa i na pewno będzie realizowany zgodnie z wolą grantodawcy - mówi Hajdasz.

Z prezesem SDP Krzysztof Skowrońskim nie udało się nam skontaktować. Na pytania przesłane mailem do Stowarzyszenia otrzymaliśmy informację, że wiadomość została przekazana innej osobie, która jednak na nią nie odpowiedziała.

(KRY, 01.10.2021)