Dział: PRASA

Dodano: Marzec 03, 2021

Agora przeprasza Tochmana za publikację jego tekstu o chorym na zespól Tourette'a

Wojciech Tochman zarzucił Wyborcza.pl bezprawne wykorzystanie jego tekstu sprzed 19 lat (fot. Piotr Molecki/East News)

Agora przeprosiła Wojciecha Tochmana za bezprawne opublikowanie jego reportażu o chorym na zespól Tourette'a. Tekst, który powstał 19 lat temu, zniknął z serwisu Wyborcza.pl.

W serwisie Wyborcza.pl 1 marca pojawił się reportaż Wojciecha Tochmana o chorym na zespół Tourette'a. Autor tekstu napisał na Facebooku, że wydawca nie miał prawa do jego publikacji, bo to do niego należą prawa do reportażu, który został wydany w książce "Wściekły pies". Tochman zaznaczył, że najbardziej zirytował go fakt, że jego tekst został użyty w kontekście taśm prezesa Orlenu Daniela Obajtka.

"Wyborcza.pl używa mojego tekstu, a przede wszystkim bohatera mojego tekstu, umęczonego i chorego człowieka, zapewne także bez jego wiedzy i zgody, używa go w związku z aktualną polityką, brudną i śmierdzącą" – napisał Tochman.

Wyborcza.pl na stronach "Dużego Formatu" publikuje dzisiaj (pod hasłem"Ale to się czyta!") mój reportaż sprzed 19 lat o...

Opublikowany przez Wojciecha Tochmana Poniedziałek, 1 marca 2021

– Doszło do błędu technicznego. Od razu po sygnale od autora zdjęliśmy tekst z serwisu i przeprosiliśmy Wojciecha Tochmana – przekazała nam rzeczniczka Agory Agata Staniszewska.

Wojciech Tochman jest współzałożycielem Fundacji Itaka i Instytutu Reportażu, wykłada w Polskiej Szkole Reportażu. W latach 1990-2004 był reporterem "Gazety Wyborczej", a następnie felietonistą "Dużego Formatu". W 2019 roku Agora zakończyła z nim współpracę.

Sprawdź, o czym piszemy
w najnowszym numerze