Finanse Telewizji Polsat  |  Z TVP do TV Republika. Był pierwszym Polakiem w USA bez wizy w "Wiadomościach"  |  Pięć agencji w przetargu PKO BP  |  Wycena akcji Agory  |  Grupa TVP straciła  |  Naziemna Antena HD zwiększa  |  Finałowy sezon serialu "Szadź"  |  Grupa Gemius  |  Naziemny ViDoc TV chce poszerzyć zasięg  |  Wydawca "Gazety Olsztyńskiej"  |  Drugi sezon "Zatoki szpiegów"  |  "Królowie" w ramówce TVP  |  Grey Group i Artegence z kontraktem  |  Publicis będzie zarządzać  |  Change Serviceplan wprowadza  |  Szef Axel Springer rozmawia na temat podziału firmy  |  Australia pod groźbą kar będzie wymagać aktywnej walki z dezinformacją  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: internet

Dział: INTERNET

Dodano: Lipiec 10, 2024

Wirtualna Polska wróciła na pierwsze miejsce w zestawieniu wydawców portali horyzontalnych

Serwisy grupy Wirtualna Polska odwiedziło w czerwcu łącznie 20,42 mln użytkowników (fot. materiały prasowe)

W czerwcu Grupa Wirtualna Polska powróciła na pierwsze miejsce w zestawieniu wydawców portali horyzontalnych. Za nią RAS Polska i Polsat-Interia.

Z badania Mediapanel PBI/Gemius wynika, że liderem polskiego internetu była Grupa Google z 28,68 mln użytkowników (spadek o 0,19 proc. w porównaniu z majem 2024 roku). Za nią była Meta Platforms, notująca 25,06 mln odwiedzających (wzrost o 1,40 proc.).

Czytaj też: Dziś okrągły stół w sprawie Prawa autorskiego. „Los polskich mediów w rękach premiera”

Serwisy grupy Wirtualna Polska odwiedziło w czerwcu łącznie 20,42 mln użytkowników, czyli o 0,85 proc. więcej, niż w poprzednim miesiącu. Dalej w zestawieniu były Grupa RAS Polska – 19,78 mln (spadek o 2,61 proc.) – oraz Grupa Polsat-Interia – 19,60 mln (spadek o 4,22 proc.), która w maju była pierwsza w kategorii wydawców portali.

W pierwszej dziesiątce znalazły się również:

• Grupa Allegro – 18,46 mln użytkowników (spadek o 2,43 proc.),
  • Grupa Agora – 16,92 mln (wzrost o 1,28 proc.),
  • Grupa OLX – 16,29 mln (spadek o 1,14 proc.),
  • Grupa Polska Press – 15,48 mln (spadek o 3,77 proc.)
  • i Grupa WhatsApp – 15,39 mln (wzrost o 4,89 proc.).

Czytaj też: W grupie Infor PL powstał związek zawodowy. Chętnych nie brakuje

(MZD, 10.07.2024)