Finanse Telewizji Polsat  |  Z TVP do TV Republika. Był pierwszym Polakiem w USA bez wizy w "Wiadomościach"  |  Pięć agencji w przetargu PKO BP  |  Wycena akcji Agory  |  Grupa TVP straciła  |  Naziemna Antena HD zwiększa  |  Finałowy sezon serialu "Szadź"  |  Grupa Gemius  |  Naziemny ViDoc TV chce poszerzyć zasięg  |  Wydawca "Gazety Olsztyńskiej"  |  Drugi sezon "Zatoki szpiegów"  |  "Królowie" w ramówce TVP  |  Grey Group i Artegence z kontraktem  |  Publicis będzie zarządzać  |  Change Serviceplan wprowadza  |  Szef Axel Springer rozmawia na temat podziału firmy  |  Australia pod groźbą kar będzie wymagać aktywnej walki z dezinformacją  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: prasa

Dział: PRASA

Dodano: Lipiec 10, 2024

W grupie Infor PL powstał związek zawodowy. Chętnych nie brakuje

– Założyliśmy związek, bo chcemy wykorzystać przysługujące nam uprawnienia, a po drugie to szansa, by w instytucjonalizowany sposób służyć radą i opinią na temat rozwoju spółki oraz jej przyszłości – mówi nam jedna z osób zrzeszonych w związku

W grupie Infor PL powstał związek zawodowy. Wśród jego założycieli są dziennikarze „Dziennika Gazety Prawnej” i serwisu Dziennik.pl. – Nie było problemu ze znalezieniem 10 osób potrzebnych do założenia organizacji. Cały czas wpływają deklaracje od pracowników zatrudnionych w Inforze – mówi "Presserwisowi" jedna z osób zrzeszonych w związku.

Związkowcy na razie nie chcą ujawniać swojej tożsamości. O założeniu komisji zakładowej OPZZ „Konfederacja Pracy” poinformowali pracodawcę w piątek. Potwierdza to w rozmowie z „Presserwisem” wicenaczelny „Dziennika Gazety Prawnej” Marek Tejchman. – Trzymamy kciuki, wszystkim nam zależy na robieniu dobrego, jakościowego dziennikarstwa. Dialog w firmie jest zawsze przydatny – mówi Tejchman.

"Jesteśmy patriotami »Dziennika Gazety Prawnej«"

Związkowcy podkreślają, że założyli komisję zakładową nie dlatego, że są przeciwko pracodawcy, ale dlatego, że utożsamiają się z tytułem, dobrze im się tu pracuje i chcą, by dalej tak było. W pierwszej kolejności do związku zapisali się dziennikarze.

Czytaj też: Dziś okrągły stół w sprawie Prawa autorskiego. „Los polskich mediów w rękach premiera”

– Jesteśmy patriotami „Dziennika Gazety Prawnej”. Bardzo lubimy pracować w tej firmie, uważamy, że jest to jedna z niewielu gazet gwarantująca dziennikarzom wolność od nacisków politycznych i biznesowych. Założyliśmy związek, bo chcemy wykorzystać przysługujące nam uprawnienia, a po drugie to szansa, by w instytucjonalizowany sposób służyć radą i opinią na temat rozwoju spółki oraz jej przyszłości – mówi nam nasz rozmówca, dodając, że utworzenie związku jest także zabezpieczeniem dla zatrudnionych na wypadek, gdyby zapadły kiedyś ważne decyzje dotyczące spraw pracowniczych.

Grupa Infor ma duże ambicje w obszarze cyfrowym: latem zeszłego roku założyciel i właściciel firmy Ryszard Pieńkowski zapowiedział, że na bazie Dziennik.pl chce stworzyć nowoczesny serwis, który będzie konkurował z największymi na tym rynku, jak Onet czy Wirtualna Polska.

Jak informowaliśmy, w ostatnich miesiącach odeszło kilku czołowych dziennikarzy "Dziennika Gazety Prawnej": Klara Klinger, Grzegorz Osiecki, Tomasz Żółciak i Piotr Szymaniak.

Czytaj też: Sąd uchylił karę nałożoną przez Świrskiego na Tok FM za krytykę podręcznika do HiT

(MZD, 10.07.2024)