Finanse Telewizji Polsat  |  Z TVP do TV Republika. Był pierwszym Polakiem w USA bez wizy w "Wiadomościach"  |  Pięć agencji w przetargu PKO BP  |  Wycena akcji Agory  |  Grupa TVP straciła  |  Naziemna Antena HD zwiększa  |  Finałowy sezon serialu "Szadź"  |  Grupa Gemius  |  Naziemny ViDoc TV chce poszerzyć zasięg  |  Wydawca "Gazety Olsztyńskiej"  |  Drugi sezon "Zatoki szpiegów"  |  "Królowie" w ramówce TVP  |  Grey Group i Artegence z kontraktem  |  Publicis będzie zarządzać  |  Change Serviceplan wprowadza  |  Szef Axel Springer rozmawia na temat podziału firmy  |  Australia pod groźbą kar będzie wymagać aktywnej walki z dezinformacją  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: pożegnanie

Dział: PRASA

Dodano: Czerwiec 18, 2024

Nie żyje Łukasz Lipiński, zastępca redaktora naczelnego "Polityki". Miał 51 lat

"Mąż i tata. Dobry i mądry Człowiek. Nie możemy się pogodzić z odejściem Łukasza" – piszą współpracownicy Łukasza Lipińskiego z "Polityki" (screen: YouTube/International Press Institute)

Jak podaje serwis Polityka.pl, w wieku 51 lat zmarł Łukasz Lipiński, wieloletni dziennikarz, ostatnio zastępca redaktora naczelnego "Polityki" i szef Polityka.pl. Portal poinformował, że rok temu Lipiński dowiedział się o ciężkiej chorobie.

Łukasz Lipiński do redakcji "Polityki" trafił w 2018 roku, obejmując stanowisko redaktora naczelnego serwisu Polityka.pl. Jak piszą jego współpracownicy, Lipiński poprowadził serwis do "dużych zmian, które były niezbędne w sytuacji, gdy wartościowe dziennikarstwo musiało przestawić się w sieci na model subskrypcyjny". Dziennikarz był też zastępcą redaktora naczelnego "Polityki" do spraw wydań cyfrowych i prowadził podcast "Temat tygodnia".

Lipiński zaczynał pracę w dziennikarstwie w gdańskim oddziale "Gazety Wyborczej", później przeniósł się do centrali w Warszawie. Prowadził dział zagraniczny, potem krajowy. W sumie w "Wyborczej" spędził 15 lat. Następnie pisał dla Polityki Insight.

"Był wielkim fanem piłki nożnej (kibicował Lechii Gdańsk, pasjami oglądał Premier League) i dobrej muzyki: rockowej, punkowej, alternatywnej, polskiej i światowej" – wspominają go jego redakcyjni koledzy i koleżanki. "Bywał na każdym ważnym koncercie, a od ponad roku starał się zobaczyć ulubionych muzyków i cenione kapele jeszcze częściej. Oczytany, cytował na wyrywki klasykę ulubionej literatury. Zawsze zorientowany w tym, co dzieje się w polityce, ale i w świecie kultury" – czytamy.

I dalej: "Chorobie nie poddawał się właściwie nigdy: podróżował, spotykał się, pracował, planował. Żył na 100 procent, tak chciał – tylko kiwał głową, gdy ktoś mówił mu: »zwolnij, odpocznij«. Mąż i tata. Dobry i mądry Człowiek. Nie możemy się pogodzić z odejściem Łukasza. Myślami jesteśmy z jego najbliższymi".

(HAD, 18.06.2024)