Finanse Telewizji Polsat  |  Z TVP do TV Republika. Był pierwszym Polakiem w USA bez wizy w "Wiadomościach"  |  Pięć agencji w przetargu PKO BP  |  Wycena akcji Agory  |  Grupa TVP straciła  |  Naziemna Antena HD zwiększa  |  Finałowy sezon serialu "Szadź"  |  Grupa Gemius  |  Naziemny ViDoc TV chce poszerzyć zasięg  |  Wydawca "Gazety Olsztyńskiej"  |  Drugi sezon "Zatoki szpiegów"  |  "Królowie" w ramówce TVP  |  Grey Group i Artegence z kontraktem  |  Publicis będzie zarządzać  |  Change Serviceplan wprowadza  |  Szef Axel Springer rozmawia na temat podziału firmy  |  Australia pod groźbą kar będzie wymagać aktywnej walki z dezinformacją  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Dział: PRASA

Dodano: Czerwiec 12, 2024

„Solidarność”, największy związek zawodowy w Agorze, nie jest reprezentatywny w Gazeta.pl

Jeśli związek zawodowy nie jest reprezentatywny, zarząd nie musi uzgadniać swoich działań ze związkowcami w tak istotnych sprawach, jak regulaminy: wynagradzania, pracy, funduszu świadczeń socjalnych (fot. materiały prasowe)

„Solidarność”, największy związek zawodowy w Agorze, nie jest reprezentatywny w spółce Gazeta.pl – dowiedział się „Presserwis”.

„Solidarność” przy Agorze nie jest reprezentatywna w spółce Gazeta.pl, bo skupia mniej niż 5 proc. w niej zatrudnionych. Jak dowiedział się nieoficjalnie „Presserwis”, również Inicjatywa Pracownicza przy Agorze nie zrzesza w spółce Gazeta.pl więcej niż 5 proc. zatrudnionych.

Przewodnicząca związku: "Badamy sytuację w Gazeta.pl"

Jeśli związek nie jest reprezentatywny, to zarząd nie musi uzgadniać swoich działań ze związkowcami w tak istotnych sprawach, jak regulaminy: wynagradzania, pracy, funduszu świadczeń socjalnych. W pozostałych kwestiach działające w Gazeta.pl związki zawodowe mają wystarczają siłę głosu.

Czytaj też: Marcin Zasada w "Dzienniku Zachodnim". Polska Press ma nowych naczelnych kolejnych tytułów

Obecną sytuację tak komentuje Natalia Mazur, przewodnicząca „Solidarności” w Agorze: – Zawsze warto, by pracownicy mieli swoją silną reprezentację w firmie, bo dzięki temu pracodawca ma partnera do dyskusji. Niezależnie od liczby związkowców w danej spółce, pracodawca ma obowiązek informować związek o planowanych wypowiedzeniach czy zmianach regulaminów. Ale im liczniejsze jest grono związkowców, tym większe jest znaczenie ich głosu, i to we wszystkich sprawach pracowniczych. Badamy sytuację w Gazeta.pl – mówi.

Przewodnicząca związku dodaje, że „Solidarność” jest reprezentatywna w innych wydzielonych spółkach Agory: Wyborcza, Czerska 8/10 oraz Agora Książka i Muzyka. Organizacja działa także w spółkach Agora SA, Inforadio, Grupa Radiowa Agory, Doradztwo Mediowe, AMS, Helios i w będącej w likwidacji spółce Goldenline.

Czytaj też: Cezary Gmyz znowu w TV Republika. Zajmie się dziennikarstwem śledczym

(MZD, 12.06.2024)