TV Republika nie wycofuje się  |  Wiernikowska dla Kanału Zero  |  Media już wcześniej nawoływały Bidena do rezygnacji  |  Jeden redaktor na czele wszystkich serwisów Grupy Infor  |  Wydawca NaTemat.pl zmniejszył przychody i zysk  |  Polsat Sport z prawami  |  Cichopek poprowadzi nowy program  |  Wieloletni reporter "Pytania na śniadanie" w innym zespole  |  Audioteka.pl chce, by po audiobooki sięgały miliony Polaków  |  Casting do "Lego Masters" w TVN  |  Radio Tok FM ruszyło z kampanią  |  Mediahub: na co branża reklamowa musi zwrócić uwagę  |  Prezes w Humanverse  |  Space Cat Industries tworzy  |  325 prac nominowanych w KTR 2024  |  Paramount usuwa archiwa  |  Były brytyjski premier żąda, by policja zbadała przeszłość CEO "The Washington Post"  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś aż 45 newsów ze świata mediów i reklamy  |  Od wczoraj mogą Państwo również nabyć nowy numer magazynu "Press"  |  Kliknij tutaj, by zobaczyć zapowiedź nowego numeru. Chaciński o kulturze, której brak, a także Bojanowski, Nałęcz, CPK oraz Ziobro mediom – polecamy!  |

Temat: internet

Dział: INTERNET

Dodano: Czerwiec 11, 2024

Grupa WP zainwestowała w rumuński portal turystyczny. Wartość transakcji to 16,8 mln euro

Rumuński portal oferuje wakacje na rumuńskim wybrzeżu Morza Czarnego (screen: Litoralulromanesc.ro)

Szallas Group należąca do Wirtualnej Polski Holding kupuje 80 proc. udziałów w rumuńskiej spółce Creative Eye SRL, zarządzającej platformą turystyczną Litoralulromanesc.ro. Wartość transakcji opiewa na 16,8 mln euro.

Litoralulromanesc.ro to platforma oferująca noclegi w obiektach położonych wzdłuż rumuńskiego wybrzeża Morza Czarnego (Litoralul Romanesc – rum. rumuńskie wybrzeże), głównie w kurortach i hotelach.

Czytaj też: Rusza Max, nowa platforma streamingowa WBD. Player docelowo darmowym serwisem

Spółka ma w ofercie kilkaset obiektów noclegowych, w których w 2023 roku klienci dokonali rezerwacji o łącznej wartości przekraczającej 45 mln euro. W tym okresie spółka wygenerowała około 3 mln euro wyniku EBITDA.

– Grupa Szallas dołączyła do WP pod koniec 2022 roku. Od tego czasu konsekwentnie realizujemy strategię budowania lokalnego czempiona w obszarze rezerwacji turystyki krajowej w Europie Środkowo-Wschodniej – mówi Aleksander Kusz, VP E-commerce Wirtualna Polska Holding. – Bardzo się cieszę, że pierwsza akwizycja Grupy Szallas, po przejęciu jej przez Wirtualną Polskę, ma miejsce w Rumunii – kraju, w którym naszym zdaniem rozwój usług turystycznych będzie najszybszy. Wierzymy, że tak jak cała rumuńska gospodarka, rynek turystyczny również zanotuje niebawem bardzo dynamiczne wzrosty, doganiając porównywalne kraje.

Jak mówi Ferenc Rigo, CEO Szallas Group, grupa działa w Rumunii od 2020 roku, gdy przejęła portal rezerwacyjny Travelminit. – Zakup Litoralulromanesc to krok milowy w naszym rozwoju w tym kraju. Jest to połączenie dwóch biznesów działających w turystyce, które mają różne, ale uzupełniające się cechy. Travelminit koncentruje się na krótkich, weekendowych wyjazdach do mniejszych obiektów noclegowych w głębi kraju, podczas gdy Litoralulromanesc to krajowy lider wakacyjnych wyjazdów, do większych hoteli i ośrodków wypoczynkowych położonych nad morzem – dodaje.

Czytaj też: Organizator Pixel Heaven nie zgłosił imprezy masowej. Uczestnicy w godzinnych kolejkach

– Nasze doświadczenie technologiczne, skuteczny model biznesowy i potencjał zostały zauważone na rynku europejskim przez Grupę Szallas, wspieraną przez Wirtualną Polskę Holding. Inwestycja w Creative Eye SRL to wspólne zobowiązanie, aby dalej rozwijać firmę i wspólnie z Travelminit osiągnąć pozycję lidera rynku w Rumunii – mówi Ionut Nedea, założyciel i prezes Creative Eye SRL.

Wartość zakupu 80 proc. udziałów w Creative Eye SRL to 16,8 mln euro, skorygowana o gotówkę netto w spółce na dzień zamknięcia transakcji. W ramach transakcji WP zobowiązała się także do nabycia pozostałych 20 proc. udziałów w 2025 roku, po zatwierdzeniu sprawozdania finansowego za rok 2024. Wartość nabycia drugiej części udziałów zostanie określona na podstawie mechanizmu ustalonego w umowie sprzedaży.

Czytaj też: Watchdog Polska opublikowała listę wynagrodzeń szefów w TVP. Ale są wątpliwości

(PAR, 11.06.2024)