Finanse Telewizji Polsat  |  Z TVP do TV Republika. Był pierwszym Polakiem w USA bez wizy w "Wiadomościach"  |  Pięć agencji w przetargu PKO BP  |  Wycena akcji Agory  |  Grupa TVP straciła  |  Naziemna Antena HD zwiększa  |  Finałowy sezon serialu "Szadź"  |  Grupa Gemius  |  Naziemny ViDoc TV chce poszerzyć zasięg  |  Wydawca "Gazety Olsztyńskiej"  |  Drugi sezon "Zatoki szpiegów"  |  "Królowie" w ramówce TVP  |  Grey Group i Artegence z kontraktem  |  Publicis będzie zarządzać  |  Change Serviceplan wprowadza  |  Szef Axel Springer rozmawia na temat podziału firmy  |  Australia pod groźbą kar będzie wymagać aktywnej walki z dezinformacją  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: pożegnanie

Dział: PRASA

Dodano: Czerwiec 10, 2024

Zmarł Christophe Deloire, sekretarz generalny Reporterów bez Granic

Christophe Deloire był hospitalizowany w Paryżu po późnym wykryciu u niego raka mózgu (screen: YouTube/Global Investigave Journalism Network)

W wieku 53 lat zmarł Christophe Deloire, sekretarz międzynarodowej organizacji pozarządowej propagującej i monitorującej wolność prasy na całym świecie – Reporterzy bez Granic (RSF). Na jej czele stał od 2012 roku. Wiadomość podał dziennik "Le Monde".

Przyczyną śmierci była postępująca choroba nowotworowa. W ostatnim czasie dziennikarz był hospitalizowany w Paryżu po późnym wykryciu u niego raka mózgu.

Jak napisano na stronie RSF, "Podczas 12 lat kierowania organizacją stała się ona jednym z najważniejszych międzynarodowych stowarzyszeń działających na rzecz wolności mediów". Kondolencje przekazał prezydent Francji Emmanuel Macron.

Organizacja Reporterzy bez Granic ma status ciała konsultacyjnego m.in. przy ONZ, UNESCO i Radzie Europy. Publikuje coroczny Indeks Wolności Prasy na temat sytuacji mediów w 180 krajach.

(MAC, 10.06.2024)