Dział: PRASA

Dodano: Marzec 23, 2024

Ludzie „Wyborczej” żądają 2 tys. zł podwyżki i ujawnienia zarobków zarządu

„Nasze żądania nie są nierealne, ponieważ Agora wypracowała kilkudziesięciomilionowy zysk, w którym chcemy mieć swój udział” – czytamy w liście sygnowanym przez pracowników „Wyborczej” (fot. Szymon Pulcyn/PAP)

Zespół „Gazety Wyborczej” z Krakowa i Zakopanego uznał podwyżkę w wysokości 500 zł brutto za uwłaczającą. W przesłanym do spółki Wyborcza i zarządu Agory liście żąda likwidacji śmieciówek i podwyżek w wysokości 2 tys. zł do końca maja br.

„Od dekady nasze zarobki stroją praktycznie w miejscu, a zakres obowiązków się zwiększa. W przypadku oddziałów płace są na żenująco niskim poziomie, oscylują wokół płacy minimalnej” – piszą pracownicy „Wyborczej” w liście, do którego dotarł serwis Wirtualnemedia.pl.

Jak informowaliśmy, związki zawodowe działające w Agorze nie porozumiały się z kierownictwem w sprawie wysokości podwyżek dla pracowników. Rozmowy dotyczyły zespołów "Gazety Wyborczej" oraz Gazeta.pl. Według Agory wprowadzenie podwyżek w proponowanym przez związkowców kształcie groziłoby destabilizacją.

W e-mailu przesłanym przez zarząd spółki Wyborcza: Wojciecha Bartkowiaka, Mikołaja Chrzana i Joannę Kwas do pracowników napisano m.in. "Zdecydowaliśmy, że podwyżkę systemową otrzymają wszystkie osoby zatrudnione na podstawie umowy o pracę, które nie dostały jej w ubiegłym i obecnym roku, a zarabiają teraz mniej niż 7,5 tys. zł brutto w przeliczeniu na pełen etat. Podwyżki dla pozostałych pracowników będą zależały od naszych możliwości finansowych i indywidualnych ocen" - stwierdzono.

„Waszą propozycję podwyżki 500 złotych brutto dla grupy pracowników zarabiających mniej niż 7,5 tys. zł odbieramy jako działanie uwłaczające” – czytamy z kolei w liście pracowników „Wyborczej” z Krakowa i Zakopanego. „Nie zadowala też mglista wizja podwyżek dla 100 wybranych osób w drugim kwartale 2024 roku. Taka oferta to kpina z pracowników! Wasza propozycja nie niweluje nawet negatywnych skutków kilkuletniej inflacji”.

W dalszej części listu pada żądanie podwyżki w wysokości 2 tys. zł brutto do końca maja br., likwidacji tzw. umów śmieciowych, transparentnej struktury płac oraz ujawnienia zarobków członków zarządu spółki Wyborcza.

„Nasze żądania nie są nierealne, ponieważ Agora wypracowała kilkudziesięciomilionowy zysk, w którym chcemy mieć swój udział” – czytamy w liście sygnowanym przez pracowników „Wyborczej”. – "Oczekujemy spotkania i rozmów jeszcze przed wydzieleniem spółki »Wyborcza«, tj. przed 1 kwietnia” .

O dobrych wynikach Grupy Agora za rok 2023 pisaliśmy wczoraj.

Inicjatorzy listu zaczynającego się od słów „Mamy dość” zwrócili się o wsparcie i zrozumienie naczelnego „Gazety Wyborczej” i jego zastępców.

- List nie dotarł do adresatów, więc nie będziemy go komentować – mówi Anna Marucha, dyrektorka komunikacji korporacyjnej w Agorze. - Gdy wpłynie, będziemy rozmawiać w pierwszej kolejności z jego sygnatariuszami – dodaje.

(JF, 23.03.2024)