O odejściu Pacewicza ze stanowiska naczelnego OKO.press  |  Izba Wydawców Prasy z apelem do marszałka Hołowni  |  Totalizator Sportowy unieważnia  |  Cięcia w ośrodku produkcji telewizyjnej TVP  |  Polskie Badania Internetu z zyskiem  |  Oglądalność serialu "Pierwsza miłość" w Polsacie  |  TVP przeniosła produkcję "Jednego z dziesięciu"  |  Pilot WP zawiesił emisję  |  Czwarty sezon serialu Canal+ "The Office PL"  |  Red Carpet Media Group rusza z kanałem  |  Justyna Steczkowska jurorką  |  Orlen nadal nie wybrał  |  Coca-Cola HBC Polska nowym klientem  |  One House ze stałą obsługą  |  Kierownik ds. public affairs w Play  |  EFJ apeluje o nałożenie kar na Słowację  |  Netflix z reklamami ma w tym roku osiągnąć 950 mln dol. przychodów  |  Zaczynają wpływać oferty kupna Telegraph Media Group  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 34 newsy ze świata mediów i reklamy  |

Temat: prasa

Dział: PRASA

Dodano: Październik 28, 2023

Lokalni wydawcy podpisują petycję w sprawie zakazu wydawania mediów samorządowych

Lokalni wydawcy od lat protestują przeciwko wydawaniu mediów przez samorządy (fot. Pixabay.com)

Wydawcy mediów lokalnych z całej Polski podpisują internetową petycję w sprawie zmiany ustawy samorządowej. Chcą wprowadzenia do niej zakazu tworzenia przez samorządy wszelkich mediów.

Petycję na portalu Petycjeonline.com opublikował Franciszek Matysik, redaktor naczelny lokalnej gazety "Co Tydzień", telewizji dlaCiebie.tv i portalu jaw.pl, członek Stowarzyszenia Gazet Lokalnych oraz Polskiej Izby Komunikacji Elektronicznej – sekcji telewizji lokalnych.

"Zaraza propagandowa i nieuczciwa konkurencja"

"Powołując się na głosy środowisk, z których się wywodzę, czyli wydawców prasy lokalnej i nadawców telewizji lokalnych, oraz działając w imieniu własnym i obywateli Rzeczpospolitej Polskiej podpisanych pod niniejszą petycją, żądamy wpisania do ustawy samorządowej zakazu wydawania przez samorządy wszystkich szczebli, jednostki z nimi powiązane, spółki zależne, fundacje – prasy w rozumieniu prawa prasowego. Zakaz dotyczy zatem gazet, czasopism, portali, telewizji, rozgłośni radiowych" – napisał.

Czytaj też: Radio Kielce najwięcej czasu poświęca władzy. Jest pierwsze w tego typu rankingu

– Też jestem wydawcą i wiem, że te periodyki to zaraza propagandowa i nieuczciwa konkurencja wobec mediów wydawanych przez przedsiębiorców. Dodatkowo – niezgodna z ustawą o działalności komunalnej – komentuje Alicja Molenda, wydawczyni tygodnika "Przełom" w Chrzanowie.

– Obowiązująca w Polsce konstytucyjna wolność słowa jest gwałcona w samorządowych mediach poprzez pracę na łańcuchu wójta, prezydenta czy burmistrza – dodaje Józef Matysik, właściciel jaworznickiego wydawnictwa. – Samorządowe media – często darmowe – rugują z rynku niezależne tytuły albo w znacznym stopniu ograniczają dostęp mieszkańców do niezależnych źródeł informacji, za które mieszkańcy, choć niewiele, to muszą jednak zapłacić.

Petycję popierają już wydawcy i redaktorzy naczelni lokalnych gazet i portali. – Całkowicie zgadzam się z tymi postulatami – mówi Andrzej Andrysiak, prezes Stowarzyszenia Gazet Lokalnych i wydawca "Gazety Radomszczańskiej". Dodaje, że SGL w pełni popiera petycję, mimo że była ona indywidualną inicjatywą Franciszka Matysika.

Czytaj też: Adamczyk, Kania, Pereira walczą o wolność słowa. Podpisali się pod listem otwartym

(PAR, 28.10.2023)