Temat: prasa

Dział: PRASA

Dodano: Lipiec 11, 2023

Wydawca „Newsweek Polska” wniósł skargę kasacyjną od wyroku ws. Collegium Humanum

Agnieszka Skrzypek-Makowska z RAS Polska: – Nasz wniosek jak do tej pory nie został rozpoznany. Po decyzji sądu podejmiemy odpowiednią decyzję

Ringier Axel Springer Polska – wydawca „Newsweek Polska” – wniósł skargę kasacyjną i złożył wniosek o wstrzymanie wykonalności wyroku w sprawie tekstu dotyczącego warszawskiej uczelni Collegium Humanum. Stało się tak po prawomocnym wyroku sądu z 23 czerwca nakazującym tygodnikowi publikację obszernego sprostowania.

W tekście Renaty Kim i Jakuba Korusa zatytułowanym „Collegium Humanum. Szkoła Główna Spółek Skarbu Państwa" z 23 czerwca 2022 roku pojawiły się określenia, które – zdaniem uczelni – godzą w jej dobre imię.

Czy RASP zamieści sprostowanie?

W następnych miesiącach powstały kolejne artykuły na temat Collegium Humanum. Jak zauważył Jakub Korus w artykule z 5 lipca br., „w serii kilkunastu tekstów opublikowanych w »Newsweeku« opisaliśmy kulisy działalności prywatnej uczelni Collegium Humanum założonej przez Pawła Czarneckiego i mocno promowanej przez europosła Ryszarda Czarneckiego. Przedstawiliśmy dowody na to, że uzyskiwane często w dwa-trzy miesiące dyplomy MBA/EMBA były dla dziesiątek partyjnych nominatów przepustką do obejmowania lukratywnych posad w spółkach Skarbu Państwa. Bez wsparcia PiS oraz tytułów naukowych zdobytych w Collegium mogliby tylko pomarzyć o stanowiskach premiowanych pensjami idącymi w tysiące oraz dziesiątki tysięcy złotych” – czytamy.

Czytaj też: Uderzający w TVN program "Jak oni kłamią" w TVP Info ma wyniki poniżej średniej stacji

Jednak sprawa trafiła do sądu. Zgodnie z wyrokiem z 23 czerwca redakcja „Newsweek Polska” powinna opublikować szczegółowe, 24-punktowe sprostowanie do tego tekstu (do 28 czerwca br.). RAS Polska wniósł skargę kasacyjną i złożył wniosek o wstrzymanie wykonalności wyroku.

– Nasz wniosek jak do tej pory nie został rozpoznany. Po decyzji sądu w sprawie wniosku podejmiemy odpowiednią decyzję – przekazała nam rzeczniczka RAS Polska Agnieszka Skrzypek-Makowska, odnosząc się do pytania, czy redakcja "Newsweeka" zamieści sprostowanie.

Czytaj też: Detektyw Krzysztof Rutkowski większościowym udziałowcem portalu Checkpress.pl

(MZD, 11.07.2023)