Dział: TECHNOLOGIE

Dodano: Marzec 15, 2023

Meta zwalnia 10 tys. osób. Zuckerberg napisał list do załogi

Mark Zuckerberg wytłumaczył na Facebooku, dlaczego firma znowu tnie koszty, ograniczając liczbę pracowników (fot. Pixabay)

Meta Platforms zwolni 10 tys. osób i nie obsadzi 5 tys. nowych stanowisk. Szef koncernu Mark Zuckerberg poinformował o tym we wpisie na Facebooku. Restrukturyzacja w pionie technologicznym nastąpi w kwietniu, a w działach biznesowych pod koniec maja. To druga fala zwolnień w firmie. W listopadzie wręczono wypowiedzenia 11 tys. pracowników.

Plan dotyczy Stanów Zjednoczonych. W innych krajach harmonogram zwolnień ma być ustalany osobno. - Plan uczyni z nas lepszą firmę. Zamierzamy też poprawić wyniki finansowe, abyśmy mogli realizować plany długofalowe - przedstawił swoją wizję Zuckerberg. Inne sposoby poprawy efektywności to usuwanie niepotrzebnych procedur i optymalizowanie podziału pracy. Do lata firma podejmie decyzję, czy zostanie utrzymany hybrydowy model pracy.

Czytaj też: Łukasz Orbitowski odchodzi z Onetu. Powodem wypowiedź szefa portalu

Przy okazji listopadowych zwolnień koncern Meta zapewnił pensje zwolnionym przez 16 tygodni. Teraz będzie zapewne tak samo.

Meta to pierwsza wielka firma technologiczna, która ogłasza drugą rundę zwolnień.

(MAC, 15.03.2023)