Grupa Eurozet wprowadza markę  |  Zezwolenia dla dziennikarzy na pobyt w strefie buforowej  |  Polskie Linie Lotnicze LOT planują przetarg  |  Polska Press przygotowała się na Euro 2024  |  TVP 1 zakończy emisję telenoweli  |  Nowa audycja filmowa w Radiu 357  |  Wakacje w radiu Tok FM  |  Najbardziej angażujący profil na Facebooku wśród wojewodów  |  Radio Płońsk może poszerzyć zasięg  |  Trwa nabór na studia dziennikarskie  |  GroupM podnosi prognozy  |  Globalny przetarg mediowy Volkswagena  |  BeDigital  |  Future.Company wprowadza ofertę dla agencji  |  Sprawa X przeciw Media Matters o zniesławienie  |  Amazon zapłaci prawie 200 mln dol. za naruszenie patentów  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 39 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: technologie

Dział: TECHNOLOGIE

Dodano: Luty 06, 2023

Google szykuje odpowiedź na ChatGPT. Wprowadzi własnego chatbota

Google rozpoczął testowanie chatbota AI o nazwie Apprentice Bard, który wykorzystuje technologię LaMDA (fot. Unsplash.com/Mitchell Luo)

Google – w odpowiedzi na sukces ChatGPT, aplikacji, która najszybciej w historii osiągnęła liczbę 100 mln użytkowników – udostępni własną technologię sztucznej inteligencji. Ma to nastąpić w "nadchodzących miesiącach".

Sundar Pichai, szef Alphabetu, właściciela Google stwierdził, że wykorzystanie sztucznej inteligencji osiągnęło punkt zwrotny, a firma ma "bardzo dobrą pozycję” w tej dziedzinie. Odniósł się do dwóch tzw. dużych modeli językowych opracowanych przez firmę – LaMDA i PaLM. CNBC poinformowało, że Google rozpoczął testowanie chatbota AI podobnego do ChatGPT o nazwie Apprentice Bard, który wykorzystuje technologię LaMDA (language model for dialogue applications).

Czytaj też: Założyciel Spotify otworzył przychodnię i chce skanować ludzi

LaMDA została stworzona kilka miesięcy temu, ale na razie przetestowało ją bardzo wąskie grono użytkowników. Będzie udostępniana stopniowo. Najczęściej jako wersje beta.

Microsoft zamierza wprowadzić ChatGPT do swojej wyszukiwarki Bing.

(MAC, 06.02.2023)