Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Grudzień 05, 2022

Wniosek o przedłużenie koncesji dla TVN trafił do KRRiT

Za obecną 10-letnią koncesję TVN płaci 12,9 mln zł (fot. Piotr Molęcki/East News)

TVN SA wystąpił do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji o przedłużenie koncesji dla kanału TVN na kolejnych 10 lat – dowiedział się "Presserwis".

Zgodnie z przepisami o udzielenie koncesji na kolejnych 10 lat nadawca musi wystąpić najpóźniej rok przed wygaśnięciem obowiązującej licencji. Koncesja TVN jest ważna do połowy kwietnia 2024 roku.

Jak długo KRRiT zajmie przedłużenie koncesji TVN?

– Potwierdzamy fakt złożenia wniosku o przedłużenie koncesji dla kanału TVN – informuje "Presserwis" Katarzyna Issat, dyrektorka ds. komunikacji korporacyjnej w TVN Warner Bros. Discovery.

Czytaj też: Telewizje komercyjne jednak pozwą Skarb Państwa za faworyzowanie TVP

Za obecną 10-letnią koncesję TVN płaci 12,9 mln zł.

Wcześniej – w czerwcu 2022 roku – TVN zwrócił się do KRRiT o przedłużenie koncesji dla kablowo-satelitarnego HGTV (koncesja wygasa 26 czerwca 2023 roku).

Przedłużenie koncesji dla TVN 24 zajęło Krajowej Radzie 19 miesięcy (KRRiT decyzję w tej sprawie podjęła cztery dni przed wygaśnięciem prawa do nadawania), a dla TVN Siedem – ponad rok. Członkowie regulatora (w poprzednim składzie) mieli wątpliwości co do struktury właścicielskiej TVN. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie orzekł, że doszło do bezczynności KRRiT zarówno w sprawie przedłużenia koncesji dla TVN 24, jak i TVN Siedem. W obu przypadkach przewodniczący Rady wniósł skargę kasacyjną.

Czytaj też: 300 dziennikarzy bez pracy i to nie koniec. Doradcy: „Wymyślić się na nowo”

(KOZ, 05.12.2022)