Maciej Świrski ignoruje ultimatum  |  WP domaga się przeprosin za Suwarta  |  Hochland wybiera nową agencję  |  TVP chwali się 1913 aplikacjami  |  Co z tegorocznym festiwalem w Opolu?  |  Agora chce pozyskać finansowanie  |  Oglądalność "Love Island" w TV 4  |  Ruszył serwis współtworzony przez "Wyborczą"  |  PAP przed drugą turą  |  Radio Lublin zmieniło szefa  |  Telewizja WP i Nowa TV zyskały  |  Kobieta.wp.pl znów liderem  |  "Jestem z Polski" w TVN Style  |  TVP pokaże koncert na 20. rocznicę wejścia do UE  |  Wydanie specjalne tygodnika "Motor"  |  FoodCare rezygnuje  |  OneDayMore nowym klientem  |  Lavazza przedłuża umowę  |  EBU awansuje Liz Corbin na dyrektorkę  |  SAG-AFTRA zabezpiecza interesy wykonawców przed AI  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś aż 45 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: prasa

Dział: PRASA

Dodano: Lipiec 01, 2022

Wydawca "Rzeczpospolitej" z nowym prezesem stawia na rozwój oferty online i subskrypcji

Maciej Maciejowski: - Dziennikarstwo i poziom merytoryczny "Rzeczpospolitej" to jeden z jejnajwiększych atutów (fot. Piotr Molecki/East News)

Gremi Media pod nowym kierownictwem postawi na rozwój subskrypcji. Przy rozwoju oferty cyfrowej firma będzie korzystać z doświadczeń holenderskiej spółki Pluralis – od grudnia współwłaściciela wydawcy "Rzeczpospolitej".

Maciej Maciejowski, który tydzień temu niespodziewanie zastąpił Tomasza Jażdżyńskiego na stanowisku prezesa Gremi Media, zapowiada, że jego pierwsze decyzje dotyczyć będą wzmocnienia oferty cyfrowej wydawnictwa.

Poszerzenie kompetencji o online

– Obszarów do działania jest sporo, bo ta spółka to rozpędzony pociąg. Na pewno w kontekście współpracy z zespołami redakcyjnymi chciałbym skupić się na poszerzeniu naszych kompetencji o online – mówi "Presserwisowi" nowy prezes Gremi Media. – Naszym priorytetem będzie wzmocnienie oferty cyfrowej z dużym naciskiem na subskrypcje. Online to również więcej audio i wideo – dodaje Maciejowski.

Czytaj też: Tomasz Lis rozważa, czy wytoczyć proces Szymonowi Jadczakowi za głośny tekst w WP o mobbingu

Wydawca "Rzeczpospolitej", "Parkietu" i "Sportu" przy rozwoju oferty cyfrowej zamierza czerpać z doświadczeń holenderskiej spółki Pluralis, która w grudniu ub.r. przejęła 40 proc. akcji Gremi Media za 96,78 mln zł. Spółka należy w części do funduszu Media Development Investment Fund (MDIF).

"Jakościowe dziennikarstwo w DNA"

– Współpraca z Pluralis to ogromna szansa dla nas – przekonuje Maciejowski. – Międzynarodowy partner branżowy ze sporym doświadczeniem w subskrypcjach daje nam możliwość skorzystania z ich najlepszych praktyk. W ich DNA jest jakościowe dziennikarstwo i wolność słowa. To dla nas bardzo ważne – podkreśla prezes Gremi Media i dodaje, że jednym z udziałowców spółki Pluralis jest belgijska firma medialna Mediahuis, mająca „imponujące portfolio tytułów, które bardzo sprawnie przeszły cyfrowe transformacje”.

Czytaj też: Mobbing w Bauerze? Redaktorka "Chwili dla Ciebie" chce odszkodowania

Maciej Maciejowski do września 2020 roku był członkiem zarządu TVN SA. Z Grupą TVN był związany od 2004 roku, wcześniej był menedżerem w Grupie Onet.pl.

W 2021 roku wydawca "Rzeczpospolitej" i "Parkietu" miał 12,4 mln zł zysku netto przy 100,6 mln zł przychodów ze sprzedaży.

Czytaj też: Afera z Michniewiczem. InPost oczekuje od PZPN zajęcia stanowiska

(MZD, 01.07.2022)