Michał Szułdrzyński o przyszłości „Rzeczpospolitej”  |  Zerowa stawka VAT na książki  |  Polskie Radio połączyło biura  |  Ewa Wituszyńska w MWE Networks i Biznes24  |  Program z Zygmuntem Chajzerem w Super Polsacie  |  Zestawienie kanałów serialowo-filmowych  |  Polska spółka Paramount Global nieznacznie zwiększyła przychody  |  Prezes operatora kablowego Vectra  |  Kanał FAST Red Carpet International TV dostępny za granicą  |  Nowy szef serwisu Benchmark.pl  |  Sprzedaż magazynów podróżniczych Burdy  |  Wyniki Wirtualnej Polski i Agory we wrześniu  |  Peppermint odpowiada  |  Agencja Vision & People ma nowych specjalistów  |  MullenLowe Group partnerem  |  Awanse w Havas PR Warsaw  |  DJ Johnnie Walker po 58 latach pracy odchodzi z BBC Radio 2  |  Szykuje się strajk w Guardian Media Group. Powodem planowana sprzedaż "The Observer"  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: prasa

Dział: PRASA

Dodano: Grudzień 13, 2016

W przyszłym roku Agora przygotuje program dobrowolnych odejść

Budynek Agory (fot. za agora.pl)

Zarząd Agory, związki zawodowe i rada pracowników ustalą w przyszłym roku warunki dobrowolnych odejść z tej spółki. To element trójstronnego porozumienia zawartego w poniedziałek 12 grudnia br. w sprawie zwolnienia 190 zamiast 135 - jak wcześniej planowano - pracowników "Gazety Wyborczej".

Warunki dobrowolnych odejść zarząd, związki i rada pracowników mają wypracować do końca pierwszego kwartału 2017 roku. Deklaracja zarządu Agory o podpisaniu listu intencyjnego w sprawie dobrowolnych odejść pracowników w 2017 roku jest dodatkowym elementem trójstronnego porozumienia o tegorocznych zwolnieniach grupowych. Program ma obowiązywać "w razie zaistnienia przyczyny uzasadniającej konieczność ograniczania zatrudnienia".

Przyjęty w poniedziałek przez związkowców, radę pracowników i zarząd Agory aneks w sprawie zwolnienia 190 pracowników "Gazety Wyborczej" podtrzymuje zapisy trójstronnej umowy z października br., ustalone dla 135 zwalnianych. Zostały więc zachowane gwarancje: ustawowej odprawy powiększonej o jedną pensję (nie mniej niż 4500 zł), rocznej opieki zdrowotnej i pomocy przy poszukiwaniu pracy. - To dobry aneks, wywalczyliśmy to, co chcieliśmy. Spółka co prawda zwalnia więcej ludzi, ale robi to na tych samych zasadach, które wypracowaliśmy w październiku - mówi Wojciech Orliński, szef związków zawodowych działających przy Agorze.

Do końca br. wydawca "Gazety Wyborczej" zwolni nie więcej niż 190 osób. - Łączna szacowana wysokość rezerwy z tytułu ograniczenia zatrudnienia wyniesie około 7,4 mln zł i obciąży wyniki spółki i Grupy Agora za czwarty kwartał 2016 roku - informuje Nina Graboś, dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej w Agorze.

(JK, 13.12.2016)