UOKiK wszczął postępowanie ws. Facebooka, Meta odpowiada  |  Dane nt. słuchalności w dużych miastach  |  Telewizja Polska unieważniła przetarg  |  UM koordynuje działania Upfield na kolejnych rynkach  |  Instytut Książki ogłosił konkurs na stanowiska redaktorów naczelnych  |  Kolejna edycja "Ślubu od pierwszego wejrzenia" w TVN  |  Nowa autorska audycja w Esce Rock  |  Tematy z "Newsweek Magazyn Kryminalny" w formie podcastu  |  Termin startu kanału Wakacje TV  |  ViDoc TV wprowadzi produkcje dla seniorów  |  Henryka Wach-Malicka recenzentką teatralną Ślązagu  |  Portale szykują się do wyborów w USA  |  Bridge2Fun  |  Pipedrive klientem  |  Awanse w agencji FormUp  |  Z naczelnego "Bilda" na p.o. dyrektora generalnego Euronews  |  Apel o uwolnienie skazanego na 23 lata saudyjskiego karykaturzysty  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 40 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Październik 21, 2024

Dzieci Zygmunta Solorza uzyskały zabezpieczenia. Spór w rodzinie nie został zażegnany

Spór w rodzinie Zygmunta Solorza dotyczy możliwego przejęcia wspólnej kontroli nad biznesem przez dzieci miliardera (screen: YouTube/Polsat)

Pełnomocnicy dzieci Zygmunta Solorza uzyskali tymczasowe zabezpieczenia dotyczące cypryjskiej spółki Reddev Investments Limited, poprzez którą Zygmunt Solorz posiada akcje Cyfrowego Polsatu. Jednak spółka podkreśla, że nie mają one skutków w Polsce. Spór w rodzinie Solorza nie został zażegnany, a w fundacjach, poprzez które kontroluje on swoje biznesy, mogą zostać wyznaczeni sądowo kuratorzy.

"Otrzymaliśmy, wraz z innymi pozwanymi, tymczasowe nakazy uzyskane ex parte (bez wcześniejszego powiadomienia nas)" – podała spółka Reddev Investments Limited.

Spór w rodzinie Zygmunta Solorza

Według spółki, obecnie nadal kontrolowanej przez Solorza, tymczasowe zabezpieczenia, które otrzymała od adwokatów dzieci, nie mają mocy ani skutku w Polsce i nie zmieniają struktury właścicielskiej ani zarządczej Cyfrowego Polsatu.

Czytaj też: "GW": Jacek Kurski naraził TVP na straty przy umowach z Polsatem. Zapowiada pozew

Nie podano jednak, czego dokładnie dotyczą tymczasowe zabezpieczenia i jakie ograniczenia wywołują w zarządzaniu przez Zygmunta Solorza cypryjską spółką.

Podobne oświadczenie wydała energetyczna spółka ZE PAK. Tam dotyczy ono cypryjskiej spółki Argumenol Investment Company Limited, poprzez którą Solorz kontroluje ZE PAK.

Spór w rodzinie Zygmunta Solorza dotyczy możliwego przejęcia wspólnej kontroli nad biznesem przez dzieci miliardera – Tobiasa Solorza, Piotra Żaka i Aleksandrę Żak. 2 sierpnia 2024 roku Solorz zgodził się notarialnie przekazać swoim dzieciom współkontrolę nad imperium biznesowym. Później z tego się wycofał, ale według jego dzieci oświadczenia z 2 sierpnia nie można odwołać.

"Sukcesja już się dokonała"

"Planowana przez wiele lat przez samego Zygmunta Solorza sukcesja już się dokonała. Notarialne oświadczenie Pana Zygmunta Solorza z dnia 2 sierpnia 2024 roku, przekazujące współkontrolę nad Fundacjami TiVi i Solkomtel jego dzieciom: Tobiasowi Solorzowi oraz Aleksandrze i Piotrowi Żak, jest wiążące i stanowi realizację zakładanego od lat scenariusza. Próby naruszenia tego stanu faktycznego poprzez odwołanie oświadczenia z dnia 2 sierpnia 2024 roku nie wywołują żadnych skutków prawnych" – tłumaczył w oświadczeniu mec. Paweł Rymarz, reprezentujący dzieci.

Czytaj też: Justyna Dobrosz-Oracz zapewnia, że zarabia 22 proc. tego, co w TVP dostawał Adamczyk

Dzieci mają być w sporze z obecną żoną Zygmunta Solorza Justyną Kulką, która wchodzi w skład władz wielu spółek Grupy Polsat Plus.

Jak podała "Gazeta Wyborcza", poniedziałek to ostatni dzień, kiedy będzie można zacząć postępowanie sądowe w sądzie w Liechtensteinie, gdzie siedziby mają fundacje rodziny Solorzów – TiVi Foundation i Solkomtel Foundation. "Jeśli do tego nie dojdzie, sąd będzie musiał wyznaczyć dla obydwu fundacji kuratora" – podała gazeta. Jak dodano, może to zablokować proces usuwania synów Zygmunta Solorza z władz grupy. Wcześniej Piotr Żak i Tobias Solorz stracili funkcje członków rady nadzorczej ZE PAK, Netii i Polkomtelu, a Tobias Solorz – w Cyfrowym Polsacie.

Czytaj też: "Kolacja Mellera" – nowy program Marcina Mellera w Kanale Zero

(MNIE, 21.10.2024)