Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Sierpień 27, 2024

Do TVP wracają mecze Ligi Mistrzów UEFA. Sublicencja od Canal+ Polska

Liga Mistrzów UEFA z początkiem sezonu 2024/2025 zmienia formułę rozgrywek. Zmiana dotyczy m.in. zastąpienia fazy grupowej fazą ligową, w której zagra 36 zespołów (fot. materiały prasowe)

Telewizja Polska będzie pokazywała wybrane mecze Ligi Mistrzów UEFA. To efekt porozumienia z Canal+ Polska, wyłącznym dysponentem praw do wszystkich spotkań tych rozgrywek do sezonu 2026/27. – Dostępność meczów na otwartych kanałach znacząco zwiększa zasięg, a co za tym idzie, przełoży się na wzrost oglądalności i atrakcyjność oferty programowej TVP – komentuje "Presserwisowi" Maciej Łanczkowski, dziennikarz tygodnika "Piłka Nożna".

Sublicencja dla TVP dotyczy sezonu 2024/2025. W ramach umowy Telewizja Polska będzie mogła transmitować wybrane mecze Ligi Mistrzów UEFA, zaczynając od pierwszej kolejki fazy ligowej, poprzez nową rundę barażową, fazę pucharową aż do wielkiego finału.

"Istotne jest zapewnienie różnorodności"

W sumie w całym sezonie TVP pokaże 17 meczów Ligi Mistrzów. Transmisje przewidziano w środy o 21. Po każdej kolejce w TVP Sport będzie nadawany magazyn skrótów ze wszystkimi bramkami.

Czytaj też: Canal+ 4K Ultra HD bez emisji w trakcie wybranych meczów Ligi Mistrzów UEFA

– Liczę, że osoby zarządzające sportową stacją Telewizji Polskiej zachowają elastyczność w doborze wybranych meczów. Oczywiście, spotkania z udziałem polskich piłkarzy, a zwłaszcza Roberta Lewandowskiego, cieszą się u nas największym zainteresowaniem, jednak równie istotne jest zapewnienie widzom różnorodności i ekspozycji na najwyższy poziom piłkarski – mówi "Presserwisowi" Maciej Łanczkowski.

W poprzednim sezonie mecze były transmitowane tylko w dodatkowo płatnych kanałach Polsat Sport Premium. Zabrakło ich w stacjach ogólnodostępnych (poza finałem). Wcześniej prawa do meczów dla kanałów otwartych miała właśnie TVP.

Obecnie pełne prawa do rozgrywek posiada Canal+ Polska, który zdecydował o ich pokazywaniu głównie w dodatkowo płatnych stacjach Canal+ Extra.

Liga Mistrzów UEFA z początkiem sezonu 2024/2025 zmienia formułę rozgrywek. Zmiana dotyczy m.in. zastąpienia fazy grupowej fazą ligową, w której zagra 36 zespołów. W fazie ligowej każda z drużyn rozegra po 8 meczów – cztery u siebie i cztery na wyjeździe – każdy z innym rywalem.

Czytaj też: Mecze Polaków w piłkarskiej Lidze Narodów najdroższe w cenniku TVP na wrzesień

(MNIE, 27.08.2024)