Program Romana Czejarka w TVP Info  |  Energa Obrót wybierze agencję  |  Polska spółka A+E Networks zwiększyła zysk  |  Drugi sezon serialu „Krucjata” w TVP 2  |  Zestawienie wydawców portali horyzontalnych – WP, RASP, Polsat Interia  |  Onet rusza z nowym formatem  |  Zwycięzca Biegu Katorżnika w kategorii dziennikarzy  |  Województwo Wielkopolskie szuka  |  Brief me nową agencją  |  Rzecznik prasowy DB Cargo Polska  |  Platige Image zaprezentowała zwiastun CGI  |  Murdoch rozważa sprzedaż australijskiej spółki Foxtel  |  Platforma X na 10 dni zablokowana w Wenezueli przez prezydenta Maduro  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 34 newsy ze świata mediów i reklamy  |

Temat: internet

Dział: INTERNET

Dodano: Sierpień 12, 2024

Adam Bysiek poszukiwany przez policję. Jest za granicą. "Popełniałem błędy"

"Informacja o fakcie, że jestem poszukiwany, dotarła do mnie po opublikowaniu jej na stronie policji. Ma ona związek z moim okresem adolescencji" – przyznał w przesłanym nam oświadczeniu Adam Bysiek (screen: YouTube/Adam Bysiek - checkPRESS)

Adam Bysiek, były dziennikarz News24 i twórca serwisu Checkpress.pl, jest poszukiwany przez policję. Dowiedział się o tym z policyjnych stron internetowych. Tarnowscy kryminalni poszukują go za oszustwo.

Dziennikarz przebywa obecnie za granicą. Pracował dla grupy NaTemat do maja. Przyznaje, że wie o policyjnym ogłoszeniu.

Adam Bysiek: "Popełniłem wiele błędów"

Bysiek przysyłał w tej sprawie oświadczenie dla „Presserwisu”.

Czytaj też: Telewizja Polska podpisała umowę o powrocie serwisów Biełsatu. W weekend nie wróciły

„Informacja o fakcie, że jestem poszukiwany, dotarła do mnie po opublikowaniu jej na stronie policji. Ma ona związek z moim okresem adolescencji, gdy popełniłem wiele błędów, które naprawiłem i sięga ponad 10 lat wstecz. Razem z reprezentującym mnie mecenasem dążymy od długiego czasu do ostatecznego jej zakończenia drugi raz, gdyż pierwotnie została ona już zakończona prawomocnym postanowieniem Sądu Okręgowego w Warszawie, na moją korzyść” – napisał Bysiek.

Dodał, że sprawa wróciła do wymiaru sprawiedliwości w wyniku kasacji nadzwyczajnej wniesionej przez Prokuratora Krajowego w czasie, gdy ministrem sprawiedliwości był Zbigniew Ziobro, krótko przed ustąpieniem ze stanowiska i ponad rok od zakończenia sprawy. Ani on, ani jego obrońca nie zostali o tym poinformowani.

"Sytuacja ta miała miejsce, gdy pracując w telewizji News24, regularnie uczestniczyłem w konferencjach prasowych ministra sprawiedliwości" – zaznacza Bysiek.

Bysiek: "To może chodzić o mnie"

W oświadczeniu dziennikarz napisał również: „Jako obywatel i dziennikarz od samego początku pokładam nadzieję, że długo wyczekiwane zmiany w polskim sądownictwie, które właśnie wchodzą w życie, przyczynią się do tego, że będę mógł liczyć na merytoryczne, sprawiedliwe i bezstronne zakończenie mojej sprawy”.

Czytaj też: Regionalne rozgłośnie publiczne przegoniły radiową Jedynkę. RMF FM liderem

Adam Bysiek przygotował oświadczenie w związku z enuncjacjami Marcina Dobskiego z TV Republika. Dobski na platformie X pisał 8 sierpnia br.: „Regularnie nagrywa materiały, jest aktywny na X. Zaangażował się w sprawę »taśm Stanowskiego« po linii Zbigniewa Stonogi. Liberalny dziennikarz jest poszukiwany przez policję”.

"Zdaję sobie sprawę, że to może chodzić o mnie" – komentuje Bysiek.

Press

O poszukiwaniach Adama Byśka policja informuje na swoich stronach internetowych (screen: Poszukiwani.policja.gov.pl)

Czytaj też: Agata Passent w nowym programie o książkach w TVP 2. „Dobry tytuł” od września

(PAR, 12.08.2024)