Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Lipiec 22, 2024

Operatorzy telewizyjni przeciwko dodatkowym tantiemom. Powstał apel do senatorów

Zdaniem operatorów tantiemy dla aktorów są uwzględnione w opłacie, którą operatorzy uiszczają do OZZ producentów (fot. Clément M./Unsplash.com)

Operatorzy telewizyjni, zrzeszeni w izbach gospodarczych, zaapelowali do senatorów o usunięcie z projektu przepisów zmieniających m.in. Ustawę o prawie autorskim i prawach pokrewnych zapisów o dodatkowych tantiemach z tytułu reemisji. Ostrzegają, że jeśli przepisy wejdą w życie w tej formie, to będą na fakturach informować abonentów o opłatach z tego tytułu.

Poprawkę, polegającą na dopisaniu do katalogu wynagrodzeń dla współtwórcy utworu audiowizualnego oraz artystów także opłat z tytułu reemisji, 19 czerwca podczas posiedzenia sejmowej komisji kultury i środków przekazu zgłosiła Dorota Olko z partii Razem. Tłumaczyła ją apelem Związku Artystów Scen Polskich.

Operatorzy: "Będziemy informować abonentów"

Zdaniem Olko pomimo istniejących umów aktorzy i artyści nie uczestniczą w zyskach generowanych przez telewizje kablowe i platformy cyfrowe. Za przyjęciem poprawki było dziewięciu posłów, przy ośmiu głosach przeciw.

Czytaj też: Kolejna dotacja dla mediów publicznych z budżetu państwa. Tym razem 425 mln zł

Według operatorów odmówiono im prawa do udziału w debacie, a zmianę wprowadzono bez przeprowadzenia oceny skutków regulacji, konsultacji publicznych ani zbadania jej zgodności z prawem Unii Europejskiej. Zaapelowali więc do senatorów, którzy teraz zajmą się ustawą, o usunięcie tego zapisu.

"Jeśli tak podstępnie wprowadzona poprawka zostanie przez Posłów i Senatorów przyjęta, będziemy zmuszeni jako operatorzy informować abonentów o tym fakcie na fakturach, podając jaka konkretna kwota przypada na nich z tytułu poprawki i powołaniem aktu prawnego, który to wprowadzi" – mówi cytowany w komunikacie Krzysztof Czaja, prezes Fundacji Nasza Wizja, która współpracuje z operatorami, dostarczając im m.in. rozwiązania technologiczne.

Jak podają w komunikacie izby gospodarcze, z tytułu podwójnej opłaty za reemitowanie na konta organizacji zbiorowego zarządzania ma wpływać kilkadziesiąt mln zł rocznie. Przekonują, że już dziś różnego rodzaju daniny, w tym opłaty prawnoautorskie i licencje na rzecz szeroko rozumianych środowisk twórczych, stanowią większość kosztów usługi płatnej telewizji.

Senatorowie zajmą się przepisami za kilka dni

Zdaniem operatorów tantiemy dla aktorów są uwzględnione w opłacie, którą operatorzy uiszczają do OZZ producentów, tj. do Stowarzyszenia Filmowców Polskich. Według nich SFP jest odpowiedzialne za przekazanie właściwej części z już zebranych środków do uprawnionych aktorów.

Czytaj też: Były dyrektor radiowej Trójki zwolniony dyscyplinarnie z Polskiego Radia. "Odwołałem się"

Pod apelem do senatorów podpisali się przedstawiciele m.in. Polskiej Izby Komunikacji Elektronicznej, Fundacji Nasza Wizja, Krajowej Izby Gospodarczej Elektroniki i Telekomunikacji oraz Związku Telewizji Kablowych w Polsce Izby Gospodarczej.

Przepisami, których pełna nazwa to "Ustawa o zmianie ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, ustawy o ochronie baz danych oraz ustawy o zbiorowym zarządzaniu prawami autorskimi i prawami pokrewnymi", senatorowie mają zająć się na posiedzeniu zaplanowanym od 24 do 26 lipca. Wcześniej, 23 lipca, trafią one na posiedzenie senackiej komisji kultury i środków przekazu.

Czytaj też: Piotr Witwicki przestaje prowadzić "Wydarzenia" Polsatu. Ma skupić się na zarządzaniu

(MNIE, 22.07.2024)