Temat: prasa

Dział: PRASA

Dodano: Lipiec 09, 2024

Związkowcy w Bauerze powiesili banery protestacyjne przed siedzibą wydawnictwa

Anita Zuchora z prezydium związku zawodowego tłumaczy: – Dotychczasowe rozmowy z pracodawcą nie przyniosły satysfakcjonujących rezultatów. Dlatego chcemy wyjść z informacją na zewnątrz (fot. materiały prasowe)

Związkowcy z Bauera powiesili banery protestacyjne przed siedzibą wydawnictwa w Warszawie. To kolejne działanie w ramach trwającego sporu zbiorowego.

Banery powieszono na ściankach palarni przed wejściem do budynku. Na plakatach widnieją hasła, takie jak: "Mamy dość! Żądamy podwyżek", "Jesteśmy sfrustrowani, przepracowani, źle opłacani" oraz "Nasze żądania: 1000 zł podwyżki, Fundusz Świadczeń Socjalnych, Siatka płac".

Związkowcy uważają, że zmiany są niewystarczające

Anita Zuchora z prezydium związku zawodowego tłumaczy: – Dotychczasowe rozmowy nie przyniosły satysfakcjonujących rezultatów. Dlatego chcemy wyjść z informacją na zewnątrz. Mamy nadzieję, że wszelkie nasze działania, w tym kontakt z innymi związkami zawodowymi w polskich mediach, pomoże nam w dojściu do porozumienia z pracodawcą – zaznacza Zuchora.

Czytaj też: Lewica poprze media w walce o kształt nowelizacji Prawa autorskiego. Było spotkanie

Jak pisaliśmy wcześniej, 30 lipca odbędzie się pierwsze spotkanie mediacyjne między związkowcami a przedstawicielami wydawnictwa Bauer i AKPA Press Polska.

Reprezentujący pracowników działacze domagają się podwyższenia płac o 1 tys. zł dla wszystkich zatrudnionych w obu firmach. Pracodawca wprowadził jednak własne zasady dotyczące wynagrodzeń, które obowiązują od stycznia, objęto nimi około połowy zatrudnionych.

Związkowcy uważają, że wprowadzone zmiany są niewystarczające, postulowali także stworzenie Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. W drodze rokowań udało się dojść jedynie do porozumienia w sprawie stworzenia siatki płac.

Czytaj też: Maciej Kurzajewski odszedł z Telewizji Polskiej. Może przejść do Polsatu

(MZD, 09.07.2024)