Finanse Telewizji Polsat  |  Z TVP do TV Republika. Był pierwszym Polakiem w USA bez wizy w "Wiadomościach"  |  Pięć agencji w przetargu PKO BP  |  Wycena akcji Agory  |  Grupa TVP straciła  |  Naziemna Antena HD zwiększa  |  Finałowy sezon serialu "Szadź"  |  Grupa Gemius  |  Naziemny ViDoc TV chce poszerzyć zasięg  |  Wydawca "Gazety Olsztyńskiej"  |  Drugi sezon "Zatoki szpiegów"  |  "Królowie" w ramówce TVP  |  Grey Group i Artegence z kontraktem  |  Publicis będzie zarządzać  |  Change Serviceplan wprowadza  |  Szef Axel Springer rozmawia na temat podziału firmy  |  Australia pod groźbą kar będzie wymagać aktywnej walki z dezinformacją  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: prasa

Dział: PRASA

Dodano: Lipiec 09, 2024

Lewica poprze media w walce o kształt nowelizacji Prawa autorskiego. Było spotkanie

Politycy Lewicy zaprosili przedstawicieli mediów na spotkanie w celu uzgodnienia poprawek do nowelizacji Prawa autorskiego (fot. Marcin Obara/PAP)

Lewica będzie przekonywać koalicjantów do poparcia zgłaszanych przez wydawców poprawek nowelizacji Prawa autorskiego, które wzmocnią ich pozycję w relacjach z big techami. To konkluzja z wczorajszego spotkania przedstawicieli mediów z czołowymi politykami Lewicy w parlamencie.

W reakcji na czwartkową akcję dziennikarzy i wydawców pod hasłem: "Politycy! Nie zabijajcie polskich mediów" politycy Lewicy zaprosili przedstawicieli mediów na spotkanie w celu uzgodnienia poprawek do nowelizacji Prawa autorskiego implementującego unijną dyrektywę DSM, która nakłada na big techy obowiązek wypłaty wynagrodzeń za wykorzystywanie treści należących do wydawców i dziennikarzy.

"Zostaliśmy potraktowani przez Lewicę poważnie"

W ogłoszonym podczas akcji apelu przedstawiciele mediów podkreślili, że w trakcie prac nad nowelizacją Prawa autorskiego zlekceważono ich postulaty. "Oczekiwaliśmy wprowadzenia instrumentów mediacji między platformami i wydawcami w przypadku sporu o tantiemy, rekompensaty za ekspozycję treści w sieci oraz ochrony przed ich kopiowaniem" – czytamy.

Czytaj też: Premier Tusk w reakcji na protest wydawców zwołuje okrągły stół ws. Prawa autorskiego

– Oprócz marszałkini Senatu Magdaleny Biejat na spotkanie z nami przyjechał m.in. wicepremier i minister cyfryzacji Krzysztof Gawkowski i wicemarszałek Sejmu Włodzimierz Czarzasty. To dowodzi, że zostaliśmy potraktowani przez Lewicę bardzo poważnie – mówi Maciej Kossowski, prezes Związku Pracodawców Wydawców Cyfrowych.

– Uzgodniliśmy, że senatorowie Lewicy zgłoszą fundamentalne dla nas poprawki podczas zaplanowanego na wtorek posiedzenia senackiej komisji kultury. Ich przyjęcie będzie oznaczało, że nowelizacja Prawa autorskiego implementująca unijną dyrektywę DSM wyjdzie z parlamentu w formie, która właściwie określi relacje wydawców z big techami – dodaje Kossowski.

Wicemarszałkini Senatu Magdalena Biejat oświadczyła po spotkaniu, że będzie przekonywać koalicjantów, by poparli zmiany proponowane przez polityków lewicy i środowisko mediów.

W środę z wydawcami i przedstawicielami mediów spotka się premier Donald Tusk.

Czytaj też: Facebook na godzinę zablokował fanpejdże portali lokalnych. Stronie Forsal.pl usunął wpis

(JF, 09.07.2024)