Temat: internet

Dział: INTERNET

Dodano: Lipiec 06, 2024

Audioteka.pl chce, by po audiobooki sięgały miliony Polaków. Na razie odświeżono interfejs

Istotną zmianą jest wprowadzenie odtwarzacza, dzięki któremu użytkownicy mogą słuchać wybranej przez siebie produkcji z poziomu przeglądarki (screen: Audioteka.pl)

Dostępna jest nowa odsłona strony internetowej serwisu z audiobookami – Audioteka.pl. Dzięki wprowadzonym zmianom odtwarzanie audiobooków ma być wygodniejsze.

Audioteka mocniej stawia również na swoje superprodukcje i audioseriale. – Dziś nasze główne rozważania dotyczą tego, jak polski rynek audiobooków przenieść z wartości pół miliona słuchaczy na poziom kilku milionów – mówi Michał Brański, CEO Audioteka Group.

Audiobooki będą tak popularne, jak filmy i seriale?

Odświeżony i rozbudowany interfejs strony głównej Audioteki umożliwia poruszanie się między katalogowymi nowościami i bestsellerami. Nowa odsłona strony umożliwia także wyszukiwanie treści dostępnych w ramach subskrypcji Audioteka Klub, na co do tej pory pozwalała wyłącznie aplikacja mobilna. Od teraz można znaleźć tam pełny katalog Audioteki.

Czytaj też: Czeka nas upadek księgarń i małych wydawnictw? Do tego doprowadzi brak naprawy rynku

Istotną zmianą jest też wprowadzenie odtwarzacza, dzięki któremu użytkownicy mogą słuchać wybranej przez siebie produkcji z poziomu przeglądarki, a po jej wstrzymaniu kontynuować odtwarzanie w aplikacji mobilnej.

Michał Brański chciałby, żeby audiobooki stały się tak popularne, jak filmy i seriale w serwisach streamingowych wideo. – Jeśli chcemy przebić "sufit" i sprawić, że po audiobooki będą sięgać – podobnie jak po serie Netflixa, Maxa lub Prime – miliony Polaków, potrzebujemy zjednać ich porywającymi produkcjami, w których usłyszeć można nawet ponad 100 głosów, wzbogaconych efektami dźwiękowymi – stwierdza.

Jego zdaniem dziś nasze główne rozważania dotyczą tego, jak polski rynek audiobooków przenieść z wartości pół miliona słuchaczy na poziom kilku milionów. – Na rynkach rozwiniętych powyżej 10 procent populacji ma aktywne subskrypcje audiobookowe, a nawet 50 procent populacji internautów deklaruje odsłuch podcastów. Przed nami długa droga w Polsce, ale naszą autorską strategią chcemy dać impuls całemu rynkowi. Audiobooki na wiele głosów są wciągające i przystępne, nie tylko dla fanów książek – przekonuje Brański.

Czytaj też: Nowy Press: Chaciński o kulturze, której brak, a także Bojanowski, Nałęcz, CPK oraz Ziobro mediom

(MAK, 06.07.2024)