Finanse Telewizji Polsat  |  Z TVP do TV Republika. Był pierwszym Polakiem w USA bez wizy w "Wiadomościach"  |  Pięć agencji w przetargu PKO BP  |  Wycena akcji Agory  |  Grupa TVP straciła  |  Naziemna Antena HD zwiększa  |  Finałowy sezon serialu "Szadź"  |  Grupa Gemius  |  Naziemny ViDoc TV chce poszerzyć zasięg  |  Wydawca "Gazety Olsztyńskiej"  |  Drugi sezon "Zatoki szpiegów"  |  "Królowie" w ramówce TVP  |  Grey Group i Artegence z kontraktem  |  Publicis będzie zarządzać  |  Change Serviceplan wprowadza  |  Szef Axel Springer rozmawia na temat podziału firmy  |  Australia pod groźbą kar będzie wymagać aktywnej walki z dezinformacją  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: prasa

Dział: PRASA

Dodano: Czerwiec 18, 2024

Wydawca "Super Expressu" ze wzrostem przychodów i zysku netto w 2023 roku

Wydawca "SE" zmniejszył przychody ze sprzedaży produktów o 3,9 proc. – do 46,2 mln zł (fot. materiały prasowe)

Time SA, wydawca m.in. "Super Expressu" i broker reklamowy mediów Grupy ZPR Media, w 2023 roku zanotował 21,7 mln zł zysku netto przy 312,9 mln zł przychodów.

Jak wynika ze sprawozdania zamieszczonego w Krajowym Rejestrze Sądowym, przychody spółki były o 6,9 proc. wyższe niż w 2022 roku.

74,4 mln zł na wynagrodzenia

Ze sprzedaży usług spółka uzyskała 265,8 mln zł (wzrost o 8,8 proc.), a ze sprzedaży produktów – 46,2 mln zł (spadek o 3,9 proc.).

Czytaj też: Prawie 16 mln zł zysku netto nadawcy stacji sieci Eska w 2023 roku

Koszty działalności operacyjnej wzrosły o 6,9 proc. – do 303 mln zł. Na wynagrodzenia przeznaczono 74,4 mln zł, tj. o 7,8 proc. więcej, niż rok wcześniej. Time na koniec 2023 roku zatrudniała 646 pracowników (spadek z 652 w 2022 roku).

Sprzedaż książek wydawnictwa Harde i Lekkie działającego w ramach Time w 2023 wyniosła 333 tys. egzemplarzy wobec 162 tys. egzemplarzy w 2022 roku.

Zysk netto Time SA urósł o 28,6 proc. – z 16,9 mln zł w 2022 roku do 21,7 mln zł w 2023 roku. Na wypłatę dywidendy trafi 14,2 mln zł, pozostałe 7,5 mln zł zostanie przeznaczone na kapitał zapasowy spółki.

Czytaj też: TVP wciąż nie porozumiała się z BGK co do wykupu swoich obligacji o wartości 550 mln zł

(KOZ, 18.06.2024)