Finanse Telewizji Polsat  |  Z TVP do TV Republika. Był pierwszym Polakiem w USA bez wizy w "Wiadomościach"  |  Pięć agencji w przetargu PKO BP  |  Wycena akcji Agory  |  Grupa TVP straciła  |  Naziemna Antena HD zwiększa  |  Finałowy sezon serialu "Szadź"  |  Grupa Gemius  |  Naziemny ViDoc TV chce poszerzyć zasięg  |  Wydawca "Gazety Olsztyńskiej"  |  Drugi sezon "Zatoki szpiegów"  |  "Królowie" w ramówce TVP  |  Grey Group i Artegence z kontraktem  |  Publicis będzie zarządzać  |  Change Serviceplan wprowadza  |  Szef Axel Springer rozmawia na temat podziału firmy  |  Australia pod groźbą kar będzie wymagać aktywnej walki z dezinformacją  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Czerwiec 15, 2024

TVP pracuje nad serialem "Trędowata". To kolejna ekranizacja powieści

Serial "Trędowata" powstał już w 2000 roku – rolę Rudeckiej zagrała Anita Sokołowska (screen: YouTube.com/Kamil Mikołajczyk)

Telewizja Polska szykuje serial "Trędowata" na podstawie powieści Heleny Mniszkówny pod tym samym tytułem – dowiedział się "Presserwis".

Z naszych informacji wynika, że TVP ma być koproducentem tytułu. Szczegóły projektu nie są jeszcze znane.

Czytaj też: Dobry wynik. Serial kostiumowy "Matylda" gromadził w TVP 1 wiosną 1,86 mln widzów

Będzie to druga serialowa ekranizacja powieści "Trędowata", która opowiada o miłości nauczycielki Stefanii Rudeckiej i bogatego ordynata Waldemara Michorowskiego. Osadzona jest realiach polskiej prowincji pod koniec XIX wieku. W serialu, który miał premierę w TVP w 2000 roku, rolę Rudeckiej zagrała Anita Sokołowska. Z kolei w 1976 roku i 1936 roku powstały filmy pod tym samym tytułem.

Wiosną TVP 1 pokazywał serial "Matylda" o losach młodej buntowniczki, córki uczestnika powstania styczniowego. Produkcja gromadziła średnio 1,86 mln widzów (dane Nielsen Media).

Czytaj też: Firma Rochstar w 2023 roku z 1,5 mln zł zysku. Produkuje "Voice of Poland"

(KOZ, 15.06.2024)