Temat: prasa

Dział: PRASA

Dodano: Marzec 27, 2024

Tygodniki lokalne nie łączą wydań na Wielkanoc. "Taki ruch by się nie opłacał"

Wielkanocne wydanie "Kroniki Tygodnia" dostępne jest już od wczoraj

Wydawcy tygodników w okresie Wielkanocy nie wydają podwójnych numerów, niektórzy są jednak zmuszeni zmienić dzień wydania.

– Podwójne wydanie robimy tylko raz w roku, na Boże Narodzenie i Nowy Rok – mówi Jerzy Jurecki, wydawca "Tygodnika Podhalańskiego". Przyznaje, że tylko raz spróbował podwójnego wydania na Wielkanoc. – Nasi czytelnicy dopytywali o poświąteczny numer i przyznam, że było nam łyso. Wiosenne święta to dla nas dobry okres wydawniczy, bo mamy najazd turystów na ostatni śnieg i pierwsze krokusy – dodaje Jurecki.

"Zobowiązują nas umowy"

Podwójnego wydania nie planuje również "O!Polska" – tygodnik wydawany w Opolu. – Zobowiązują nas m.in. umowy reklamowe i z biznesowego punktu widzenia taki ruch by się nam nie opłacał – mówi Bogusław Mrukot, redaktor/wydawca gazety.

Czytaj też: Wirtualna Polska w tym roku zamierza kupić spółkę mediową i spółkę e-commerce

Brak podwójnego wydania zapowiada też tygodnik "Zawsze Pomorze" utworzony przez dziennikarzy, którzy odeszli z "Dziennika Bałtyckiego". – Wydanie świąteczne będzie miało jednak zwiększoną objętość – z 32 do 40 stron, ale wydanie poświąteczne też się ukaże – mówi Mariusz Szmidka, redaktor naczelny tygodnika.

Obszerniejsze wydanie na święta ma także "Życie Bytomskie". Jego wydawca Maciej Kołodziejczyk informuje, że z powodu świąt będzie musiał zmienić dzień wprowadzenia do sprzedaży następnego wydania. – Tygodnik wychodzi w poniedziałki, więc musieliśmy przesunąć datę wydania na wtorek. Ale podobnie zrobimy tydzień później, po wyborach samorządowych, aby opublikować pełne wyniki. Mam nadzieję, że czytelnicy to docenią – mówi Kołodziejczyk.

Czytaj też: Anna Dudzińska odchodzi z Radia 357 do radiowej Trójki. Miesiąc temu zaprzeczała

(PAR, 27.03.2024)