Dział: PRASA

Dodano: Październik 03, 2023

Nie żyje Małgorzata Daniszewska, właścicielka "Nie", wdowa po Jerzym Urbanie

Gdy Jerzy Urban zmarł 3 października 2022 r., Małgorzata Daniszewska objęła całość jego udziałów w spółce URMA, która wydaje tygodnik "NIE" (screen: YouTube/Malina Błańska)

Nie żyje Małgorzata Daniszewska, wdowa po Jerzym Urbanie i właścicielka spółki Urma, która wydaje tygodnik „NIE”. Zmarła dokładnie rok po śmierci Jerzego Urbana. – Niezwykła symbolika. Oboje zmarli rano 3 października – mówi Waldemar Kuchanny, redaktor naczelny tygodnika „NIE”.

Małgorzata Daniszewska była m.in. redaktorką naczelną miesięcznika "Zły" oraz wydawcą i redaktorką naczelną czasopisma "Art & Business". Zaczynała jednak w Białymstoku także jako dziennikarka sportowa - pisała m.in. w „Sportowcu” - potem biznesowa. Kolekcjonowała malarstwo.

W 2013 roku w wywiadzie dla "Super Expressu" Małgorzata Daniszewska wspominała rok 1983 r., kiedy poznała Jerzego Urbana. "Miałam 33 lata, Jerzy 55. On jeszcze tkwił w kolejnym związku, ja od kilku lat byłam rozwiedziona. Oczywiście wiedziałam, kto to jest Jerzy Urban, ale po raz pierwszy zobaczyliśmy się na prywatce u dziennikarza "Polityki" Zbyszka Rykowskiego, na którą Jerzy przyszedł ze swoją drugą żoną. I od razu jakby piorun w nas strzelił" – mówiła Daniszewska.

Przez 30 lat małżeństwa z Jerzym Urbanem współtworzyła z nim tygodnik "NIE". Po jego śmierci rok temu została właścicielką spółki Urma, wydawcy tygodnika.

"W pierwszą rocznicę śmierci Jerzego Urbana zmarła Gosia Daniszewska, żona Urbana, właścicielka i wydawczyni tygodnika »Nie«. W redakcji nazywana przez analogię do Urbana-Tatusia — Mamusią. Byli niezwykła parą i niezwykle się kochali. Razem tworzyli i redagowali tygodnik. Marcie wyrazy szczerego współczucia" — napisał Waldemar Kuchanny na Facebooku.

- Miała problemy ze zdrowiem, ale nie spodziewaliśmy się jej śmierci. Ostatnie, piątkowe wydanie tygodnika było wspomnieniowe, przygotowane pod kątem  wypadającej we wtorek rocznicy śmierci Jerzego Urbana. Cóż, następne nie zmieni charakteru. Opublikujemy wspomnienie Gosi Daniszewskiej i fragment biografii Jerzego Urbana autorstwa Doroty Karaś i Marka Sterlingowa - zapowiada Waldemar Kuchanny.

Prezeską zarządu Urmy, wydawcy „Nie”, jest Marta Miecińska, córka Małgorzaty Daniszewskiej. – Gosia i Marta były zawsze w dobrych relacjach. Doskonale ze sobą współpracowały. Przypuszczam, że Marta odziedziczy wydawnictwo, którym zarządza – mówi redaktor naczelny „NIE”.

(MAT, JF, 03.10.2023)