Temat: film

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Wrzesień 25, 2023

Koniec strajku scenarzystów. WGA osiągnęło wstępne porozumienie ze studiami

Strajk scenarzystów trwał 146 dni. Ale umowę muszą jeszcze zatwierdzić władze WGA (fot. Wikimedia Commons/ufcw770)

Przedstawiciele Writers Guild of America, czyli Amerykańskiej Gildii Scenarzystów, w piątym, kolejnym dniu negocjacji zawarli wstępne porozumienie ze studiami filmowymi i telewizyjnymi, które ma zakończyć trwający od 2 maja strajk. Trzyletnią umowę muszą jeszcze zaakceptować władze i członkowie WGA, ale to formalność.

Trwający od ponad czterech i pół miesiąca strajk wstrzymał wiele produkcji, doprowadzając do strat wycenianych na ok. 5 mld dol. Zespół negocjatorów WGA poinformował, że porozumienie przyniesie znaczne korzyści dla scenarzystów i ich ochronę. "Było to możliwe dzięki trwałej solidarności członków WGA i niezwykłemu wsparciu naszej wspólnoty związkowej, która trwała na liniach pikiet przez ponad 146 dni" – stwierdził komitet negocjacyjny w oświadczeniu. "Osiągnęliśmy wstępne porozumienie" – brzmiało z kolei oświadczenie AMPTP, czyli związku przedstawicieli studiów.

Czytaj też: HBO i Bill Maher też odwołują talk-show na skutek sprzeciwu strajkujących scenarzystów

Scenarzyści walczą o zwiększenie wynagrodzeń, liczby zatrudnionych scenarzystów, ograniczenie wykorzystywania sztucznej inteligencji i systemu honorariów za produkcje wyświetlane na platformach streamingowych.

W decydujących rozmowach uczestniczyli szefowie największych firm: Bob Iger z Disneya, David Zaslav z Warner Bros. Discovery, Ted Sarandos z Netflixa i Donny Langley z NBCUniversal.

Od 14 lipca trwa też strajk aktorów zrzeszonych w związku zawodowym SAG-AFTRA. W tym przypadku negocjacje dopiero mają zostać rozpoczęte.

Czytaj też: Rupert Murdoch odchodzi na emeryturę. Lachlan Murdoch prezesem News Corp i Fox Corporation

(MAC, 25.09.2023)