Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Wrzesień 16, 2023

Stacja Golf Channel Polska nie emituje transmisji golfowych. Mimo, że ma do nich prawa

W połowie czerwca br. Michał Winnicki oraz należąca do niego spółka MWE Media (grupa MWE Networks) zakupili 100 proc. udziałów w spółce Golf Zone (fot. Pixabay.com)

Golf Channel Polska (MWE Networks) nie emituje rozgrywek golfowych, do których ma prawa. Nadawca tłumaczy to trwającą restrukturyzacją.

W ofercie stacji są teraz m.in. magazyny, w tym program "Golf – pasja i sport" z biblioteki MWE Networks, a także pasmo Adventure HD z serialami dokumentalnymi. Nie ma jednak np. transmisji z turniejów DP World Tour (dawniej European Tour).

Jak wyjaśnia "Presserwisowi" Karol Warda, prezes spółki Golf Zone, nadawcy stacji, spółka przechodzi głęboką restrukturyzację. – W tej chwili prowadzimy szerokie działania z ustabilizowaniem organizacyjno-finansowym tej stacji. Nasze plany nie zmieniają koncepcji tego kanału, o ile doprowadzimy ją do rentowności. Jesteśmy w trakcje rozmów z firmami dotyczących kontynuacji transmisji turniejów i premierowych programów golfowych – mówi Warda.

Czytaj też: Mecz polskich piłkarzy z Mołdawią bez transmisji w TVP 1. Powodem wieczór wyborczy

Golf Channel uruchomiono w 2017 roku. Pomysłodawcą kanału, a do połowy czerwca 2023 też większościowym udziałowcem Golf Zone był Marek Sowa, w przeszłości wiceprezes UPC Polska i były prezes Agory.

W połowie czerwca br. Michał Winnicki oraz należąca do niego spółka MWE Media (grupa MWE Networks) zakupili 100 proc. udziałów w spółce Golf Zone.

Golf Zone w 2022 roku miał 3,67 mln zł przychodów z podstawowej działalności i 1,03 mln zł straty netto.

Według Nielsen Media kanał Golf Channel Polska notował w pierwszym półroczu 2023 średnio poniżej 0,01 proc. udziału w grupie ogólnej 4+. Taki sam wynik stacja miała też w sierpniu.

Czytaj też: "Informacja zwrotna" z Arkadiuszem Jakubikiem w listopadzie w Netfliksie

(MNIE, 16.09.2023)