Z TVP do TV Republika. Był pierwszym Polakiem w USA bez wizy w "Wiadomościach"  |  Pięć agencji w przetargu PKO BP  |  Wycena akcji Agory  |  Grupa TVP straciła  |  Naziemna Antena HD zwiększa  |  Finałowy sezon serialu "Szadź"  |  Grupa Gemius  |  Naziemny ViDoc TV chce poszerzyć zasięg  |  Wydawca "Gazety Olsztyńskiej"  |  Drugi sezon "Zatoki szpiegów"  |  "Królowie" w ramówce TVP  |  Grey Group i Artegence z kontraktem  |  Publicis będzie zarządzać  |  Change Serviceplan wprowadza  |  Szef Axel Springer rozmawia na temat podziału firmy  |  Australia pod groźbą kar będzie wymagać aktywnej walki z dezinformacją  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: telewizja

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Maj 30, 2023

Europoseł z PiS wysłał skargę na dziennikarzy TVN 24. REM: zrobili to, co powinni

REM o dziennikarzach TVN 24 pisze: "Zrobili wszystko to, czego nie robią pracownicy mediów państwowych" (screen: YouTube/Czarno na białym TVN24)

Europoseł Grzegorz Tobiszowski wysłał skargę do Rady Etyki Mediów na dziennikarzy TVN 24 i ich materiał w programie "Czarno na białym". Sprawa dotyczy powiązań finansowych parlamentarzystów z Prawa i Sprawiedliwości ze spółkami górniczymi, które miały sponsorować ich start w wyborach.

Tobiszowski poskarżył się na materiał "Kopalnia interesów" zrealizowany pół roku temu przez Dariusza Kubika i Grzegorza Łakomskiego. Reporterzy TVN 24 wykazali w nim, że start dawnej "jedynki" na listach regionu śląskiego w wyborach do Parlamentu Europejskiego został zasponsorowany przez szefów spółek górniczych i energetycznych. Podlegających mu w czasach, gdy był wiceministrem w Ministerstwie Energii. Jego skarga trafiła do Rady Etyki Mediów.

Czytaj też: Media nie posłuchają polityków. Będą relacjonować obrady komisji ds. wpływów rosyjskich

– Zapoznaliśmy się z reportażem, którego jest pan negatywnym bohaterem. Dziennikarze zbadali finansowanie kampanii do europarlamentu 27 posłów z PiS. 25 z nich wsparły wpłaty ze spółek lub instytucji kontrolowanych przez PiS. Pan zebrał w tej kampanii 225 tys. zł. Dwie trzecie z tych wpłat pochodziło od osób sprawujących kierownicze funkcje w spółkach skarbu państwa, podlegających Panu jako wiceministrowi energii w latach 2015-2019 – odpowiedział skarżącemu Andrzej Krajewski, członek Rady.

REM oceniła materiał przedstawiony przez dziennikarzy, m.in. dokumenty bankowe. Wykazali oni, że przynajmniej czterech menedżerów spółek górniczych i okołogórniczych dokonało wpłat na kampanię Tobiszowskiego.

REM o dziennikarzach TVN 24 pisze: "Zrobili wszystko to, czego nie robią pracownicy mediów państwowych w ich politycznych atakach opartych na półprawdach i manipulacji, których celem jest zdyskredytowanie przeciwników politycznych PiS".

Czytaj też: TVP Info będzie rozliczać media nie serwujące rządowej propagandy. "Fakty czy kłamstwa?"

(PAR, 30.05.2023)