Dział: PRASA

Dodano: Marzec 01, 2023

Dziś spotkanie akcjonariuszy Agory. Zadecydują o wydzieleniu do odrębnych spółek "Gazety Wyborczej” i Gazety.pl

Nadzwyczajne walne zgromadzenie akcjonariuszy Agory rozpocznie się w środę o godz. 14

Dziś spotykają się akcjonariusze Agory. Mają podjąć decyzję o wydzieleniu do odrębnych spółek "Gazety Wyborczej”, Gazeta.pl i Wydawnictwa Agora. Pracownicy zostali zapewnieni, że na razie nie ma mowy o zwolnieniach. - Będziemy rozmawiali z zarządem i śledzili sytuację - zapowiada Igor Rakowski-Kłos ze związków zawodowych Agory.

W projektach uchwał na nadzwyczajne walne zgromadzenie akcjonariuszy Agory, które rozpocznie się o godz. 14, znalazła się propozycja reorganizacji Grupy Kapitałowej Agora SA. Jako osobne spółki miałyby funkcjonować wspomniane "Gazeta Wyborcza”, Gazeta.pl, wydające książki i płyty Wydawnictwo Agora, a także  segmenty wspomagające, tzw. back office (IT, HR, administracja, finanse). W każdej firmie 100 proc. udziałów ma mieć Agora.

W sprawie planów, które Agora ogłosiła na początku lutego, odbyło się już spotkanie  dyrektora wydawniczego Wojciecha Bartkowiaka z pracownikami "Gazety Wyborczej". Doszło również do spotkania zarządu ze związkami zawodowymi. Związkowcy, chcący dowiedzieć się, co ewentualne zmiany oznaczają dla szeregowych pracowników, usłyszeli, że procedura wydzielania spółek może potrwać ok. 1,5 roku. I że na razie  nie ma mowy o zwolnieniach, bo za decyzje o zatrudnieniu odpowiadać będą władze nowych spółek.

Czytaj też: Sylwia Czubkowska odchodzi ze Spider's Web. „Wakacje od dziennikarstwa”

- Czekamy na dzisiejszą decyzję walnego zebrania akcjonariuszy i zobaczymy, czy ogłoszone plany (dotyczące wydzielenia spółek - red.) zostaną wdrożone - mówi nam  Igor Rakowski-Kłos, członek prezydium Organizacji Zakładowej Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza przy Agorze. - Jeśli tak, to będziemy rozmawiali z zarządem, śledzili sytuację i interesowali się tym, jak ta duża zmiana formalnoprawna wpłynie na sytuację pracowników - zapowiada.

"Proponowana zmiana ma na celu ujednolicenie zasad zarządzania w ramach GK Agora w taki sposób, aby zarządzający wszystkimi biznesami i segmentami wsparcia w Grupie funkcjonowali w ramach tych samych zasad pełnej odpowiedzialności za realizację strategii, wyniki, zespół oraz działalność operacyjną swojego biznesu" - napisano w komunikacie giełdowym dotyczącym zwołania nadzwyczajnego walnego zgromadzenia Agory.

(MZD, 01.03.2023)